Vandra i Sunne med barn

Har du sällskap av barn när du besöker Sunne? Vi tipsar här om några vandringsleder som är lämpliga. Vilka leder som passar just dig och de barn som du har med dig beror förstås på ålder och vilken vana barnen har av att vandra.

Strandpromenaden vid Torvnäs

På östra sidan av Fryken, samma sida som Sunne Kyrka, har man låtit bygga en strandpromenad. Den här strandpromenaden är byggd i trä och svänger mjukt längs vattenkanten. 

Här kan du vandra som inte gillar terräng utan föredrar plant underlag. I vassen och buskagen bor fåglar som du och ditt sällskap kan få syn på eller höra kvittra. Kul att promenera med barn som kan lära sig lite om fågellivet här.  

Brårudsmossen

Den här leden är bara 2 kilometer lång och går på plan mark. På sina ställen kan det vara lite vått, det är ju ändå en mosse. Här klarar du dig undan att bli våt om fötterna genom att gå på spång. 

Vandringen är i blandskog och kanske kan du och barnen finna spår eller se rådjur och älg som håller till här. Fåglar finns det annars gott om. Slå er ner på en bänk och lyssna till sången. Känner du igen talgoxens läte?

Lillsjön runt i Gräsmark

En led som är lätt att ta sig fram på är Lillsjön Runt i Gräsmark. Sjön du ska gå runt heter egentligen Udden och leden är 4,4 km lång. Här är det ingen svår terräng eller branta backar som kan vara tuffa för korta ben. 

Leden går på grusväg, men även en bit på asfalt. På västra sidan går grusvägen upp på höjden och du får fin utsikt över sjön och kyrkbyn. Här följer du nu en skogsstig några hundra meter innan du åter kommer ner på grusvägen. Leden ger dig fina vyer över sjön och kyrkan.

Led på 3 km vid Kalvhöjdens Naturreservat 

Ambiastorpslingan är en del av Tiskaretjärnsleden. Slingan är 3 km och räknas som medelsvår. Om man vandrar en led som är lite svårare tillsammans med barn så är det viktigt att leden inte är för lång. Den här leden bjuder på så mycket som kan få ett barn att uppskatta vandringen. 

Här kan du se betande djur, storslagna utsikter och vackra små porlande bäckar. Vandrar ni en varm dag kanske ett dopp i Borrsjön lockar. Med en liten avstickare från stigen är det inte mer än 100 meter ner till sandstranden. Glöm inte heller uppiggande fika i ryggsäcken om tålamodet och orken trots allt tryter. 

Askerudsberget, många olika alternativ.

Vid Askerudsberget finns det många olika sträckningar. Det betyder att du kan välja allt efter förmåga, från 2 km till 12 km. 

Den blå markeringen kallas ”Tipspromenaden” kan vara lämplig att starta med för dig som vandrar med barn. Visar det sig att viljan och orken är större är det enkelt att välja en liten slinga till för en längre vandring.