Bo i Sunne och vandra i Värmland

Sunne är en perfekt plats att bo på om du vill prova olika vandringsleder i Värmland. Från Sunne tar du dig till naturreservatet Glaskogen och vandringsleder vid Hovfjället. Kvalitetsmärkta vandringsleder i Värmland hittar du hos Värmlandsleder - Trails of Sweden.

Fryksdalsbanan och Fryksdalsleden

Fryksdalsleden startar i Kil och följer Frykens östra strand. Det gör även Fryksdalsbanan, en järnvägsförbindelse som gör att du kan gå norrut och därefter ta dig tillbaka till hotellet i Sunne. Vill du gå en dagsetapp av leden kan du bo på campingen i Lysvik vid Frykens Pärla, vandra till Torsby, det är en vandring på ca 20 km. Kolla tidtabellen söderut och passa in din vandring med tåget så du kommer bekvämt tillbaka till Lysvik. Ett tips på vägen är att fika på Bada Herrgård som har café och gårdsbutik. Fryksdalsleden i sin helhet är 110 km.

Vandra i Finnskogen

Flera av de fina vandringslederna finner du i Finnskogen. Ängenleden, Gruvrundan och 7-torpsleden ligger alla i trakter där finnar bosatte sig under 1500-talet för att bruka mark och leva sina liv som svedjebönder. Vid 7-torpsleden finn många lämningar efter och flera torp som inpå 1900-talet var bostäder för ättlingar till de finnar som kom hit från Savolax i Finland. Här bjuds du som vandrar på en hisnande historia om den tidens folk. Två av torpen ligger på norska sidan av gränsen. Med den här närheten till Norge så finns också nutidshistoria kring människor som under 2:a Världskriget flydde över till Sverige.

Vandra i Glaskogen

Från Sunne till Glaskogen tar det bara drygt en timme med bil. Glaskogen är Värmlands till ytan största naturreservat och har över 300 km uppmärkta vandringsleder. De tillhandahåller ett häfte med 19 olika turförslag på sin hemsida. Kan ju vara bra att få lite vägledning. När du vandrar i Glaskogen köper du ett Glaskogenkort, men det kan du nyttja all service längs lederna.

Tossebergsklätten och norrut

Kör norrut och ta den slingrande vägen upp på Tossebergsklätten. Ladda dina batterier med en fika i kaféet och fortsätt därefter norrut till naturreservatet Hovfjället. Här kan du välja mellan leder som den kortaste leden på 4 km, Torprundan eller utmana dig själv med Hovfjällsrundan på 12 km. Ytterligare leder finns i området så det här är bra utflyktsmål om du bor på hotell i Sunne.

På väg hem

Om du är i Sunne på besök så kan du inom en timme nå leder som ligger söderut längs E45:an. Kanske är du på väg hem till Göteborg och har tid för en vandring. Då rekommenderar vi Kycklingleden vid Segmon på knappa 6 km. En vandring som bjuder på Vänerutsikt och kanske en vill ta en bensträckare