Övre Frykens konstrunda i Sunne

Påskhelgen i Fryksdalen betyder konstrunda. Runt Fryken öppnar konstnärer och konsthantverkare upp sina hem och sina ateljéer. Hit kommer hemvändare, familjer, konstnärsintresserade och stolta fryksdalingar. Välkommen du med!

Kom nära en konstnär i Sunne

Att få kliva in i konstnärens allra heligaste, att här få se den skapande processen, idéskisser, penslar som vilar i väntan på att få användas, hyvelspån på golvet och färdiga verk. 

Under Övre Frykens konstrunda träffar du konstnären som skapar. Här kan du köpa verk, inspireras till eget skapande och möta människor med intresse för konst och kultur. 

Samlingsutställning

Under konstrundan samlar arrangörerna verk från alla deltagare på en plats för att presentera det under en samlingsutställning. Platsen för denna utställning har varit vid Prostgårdslagårn i Torsby men även vid Sundsbergs gård i Sunne. 

Något som kan vara smart är att inleda sin runda vid samlingsutställningen för att därefter besöka de ateljéer och konstnärer som du gillar. 

En runda runt Fryken

Konstrundan ger dig mer än en anledning att ta en tur rund Norra Fryken. Resan är inte bara vacker och bjuder på fantastiska vyer över Fryken. Fåglarna kvittrar och funderar på att sätta bo, tussilago eller andra vårblommor vinkar i dikeskanten. 

Men inte minst så finner du här många platser att stanna på för att se på konsthantverk och konstnärers alster. De platser som deltar i Övre Frykens konstrunda är skyltade med en röd räv. Ofta öppnar även andra konstnärer upp under den här helgen. Håll utkik!

Karin Broos och Lars Lerin 

Värmland är inte bara Lars Lerin och Karin Broos när det kommer till måleri. Det är konstrundan ett bevis för. Bland de som målar och öppnar sina ateljér i och runt Sunne finns Bernt Jansson i Södra Borgeby, Katarina Gåsste, Per Pedersen, Solsieg i Lysvik och Marie Rönnberg i Södra Ås. 

Det bjuds på blandade tekniker med collage, träsnitt och pastell. Ofta delar konstnären lya med annan kreativ person och ofta uttrycks det konstnärliga i olika material.

Alma Löv Museum och konst av Karin Broos

Alma Löv Museum of Unexp. Art startades av Marc och Karin Broos en gång i tiden. Nu driver dottern Stella museet och här visas konst av Karin Broos under konstrundan men även under sommaren då Alma Löv hålls öppet. Här finns en  härlig miljö för konstintresserade!

Glaskonstnärerna Klenell

I Edsbjörke har familjen Klenell sin ateljé. Här skapas konst av glas. Tänk att man av sand som smälts tillsammans med kalk och soda kan göra så vackra saker. Klenells är kända glaskonstnärer och har ställt ut på platser runt om i Sverige men även i USA. 

Ingalena Klenells konst pryder offentliga platser och om du är i Sunne finns konst av henne i bibliotekshuset. Om det under konstrundan ges möjlighet att besöka studion så rekommenderas det starkt:

Ulvsby herrgård

Under konstrundan håller Ulvsby herrgård strax norr om Sunne öppet och du kan se utställares verk på plats. På Ulvsby herrgård fylls herrgården inte bara av intressant konst och konstnärer – det är även en musikalisk fest med konserter där jazz, blues och en får herrgårdstaket att lyfta. Vill du få något i magen finns det möjligheter för det.