180226 Skidor Sunne 12
180226 Skidor Sunne 12

Vinter i Sunne

I Sunne älskar vi vinter. När snön kommer jublas det. När skogen, åkrarna och sjöarna täcks med det vita då blir allt så rent, ljust och vackert. Lycka är när det går att rulla kramsnön till en snögubbe med morot till näsa och hatt på huvudet. Vill du sysselsätta dig med aktiviteter i och runt Sunne så kommer lite inspiration här.

Skidspår för längdskidåkning i Sunne

Det finns uppkörda spår för längdskidåkning på flera platser i Sunne. För dig som vill åka efter att det blivit mörkt finns det dessutom flera platser med elljusspår. Sundsbergsområdet, intill Selma Spa, har flera olika slingor och erbjuder fina spår tidigt på säsongen eftersom det även finns möjlighet för konstsnö här. Ett annat snösäkert ställe är i Ängen vid Rokkmakkstugan. Här finns även pulkabacke och grillplats, så hit åker många under vintern.

180226 Skidor Sunne 08

Husky Tours

I Lysvik arrangerar Mooneye Sleddogs slädturer med huskies. Siberian Huskies är en hund som älskar att vara ute och kan klara sträng kyla. Hundarna skäller av lycka när det får ta dig med på släden en lagom kall vinterdag. Att sitta där på släden i 7 km är en härlig känsla. Tänk vilken kraft hundarna har och vilket samarbete de visar på. Guiden styr med van hand och hundarna lyder. Du, du kan bara njuta och fascineras. 

Snöskovandring

Har du testat att gå med snöskor? I Sunne finns många fina vandringsleder. Om det är en snörik vinter så tipsar vi om att gå lederna med snöskor. Att vandra i skog med snötäckta vidder är en härlig upplevelse. Djurspåren blir tydliga och vidderna vidare på något sätt när träden saknar löv.

Äta utomhus på vintern vid en grillplats. 

När du är aktiv utomhus under vintern kan det vara skönt att värma sig vid den eld. Elden fyller ju även den funktionen att vid den kan du grilla korv, pinnbröd och annat. Runt omkring i Sunne finns det grillplatser där du kan avnjuta det du vill grilla. Vid Vintertorp på Sundsbergets friluftsområde finns flera grillplatser vilket gör att många kan samlas på samma ställe. Här finns också en populär pulkabacke.

Långfärdsskridskor

I och runt Sunne finns flera bra sjöar som ofta har bra is för längdskridsko. En is som är bra ena dagen kan vara översnöad dagen efter. Klicka på länken nedan för tips om långfärdskridskoåkning i och runt Sunne.

211221_vinter_is_skridskor_spark

Pulkaåkning

Vem älskar inte att slänga sig ut för backen i en pulka! Åk och skratta med familj och vänner. Självklart har Sagolika Sunne tipsen om de bästa pulkabackarna.

211221_vinter_pulka_snö

Isfiske

Har du inte provat att isfiska, eller pimpla som det också heter,  så är det en spännande aktivitet att testa. Med en isborr borrar du ett hål. Sätt en blänkande pirk på pimpelspöet och försök få fisken att nappa. De luttrade isfiskefantasterna har med sig stol och kan sitta lång tid ute på sjön. På vårvintern när solen ger värme kan de tillbringa hela dagar och vänta på att det ska nappa. Med sig i ryggsäcken har de kaffetermos, varm choklad och goda smörgåsar. Kom ihåg att aldrig gå ut på en främmande is utan att ha kollat hur tjock isen är. Ta alltid med dig isdubbar och gärna räddningslina.

En vårvinterdag mot solväggen 

Fram i slutet av februari  och början av mars kommer solen åter och värmer oss här i Sunne. Då är det särskilt trevligt och avslappnande att få sätta sig med en kopp varm choklad vid en husvägg i lä och bara njuta. Solen värmer och kanske lockar vi fram fräknarna på näsan där i solen. Sitt stilla och lyssna på fåglarna som börjat sjunga sin vårsång. Vi älskar ju vinter och snö, men när våren kommer och det droppar från taken då är det tid för att njuta.