Sillegården sommarpensionat

Till Sillegården i Fryksdalen kommer den som vill njuta av en fridfull plats, en plats som också inspirerat många konstnärer. En unik plats i Sunne med sommarboende och restaurang.
Öppettider
Sommaröppet
Kontakt
Arrangör
Sillegården
Adress
Brunnsvägen 21
Västra Ämtervik
Telefon: +46 565 500 05
Plats
Sillegården

Brunnsvägen 21

686 95 Västra Ämtervik

Gårdens historia startar med Sillegårdsbrunn och varmbadhuset men utvecklas som pensionat under Ida Sahlströms tid här i början av 1900-talet. Det var en gång ett varmbadhus vid Frykens strand som hette Sillegårdsbrunn. Redan på 1700-talet blev det populärt bland herrskap och de högre stånden att sommartid ägna sig åt så kallade källkurer. För detta ändamål skapades Sillegårdsbrunn. Under 1800-talet kom det hundratals besökare hit för att ”dricka brunn”. Vattnet var radioaktivt och på den tiden fanns det teorier om att det var hälsosamt.  

På Sillegården bor du i rum som finns i de intilliggande husen. Inkvarteringen är enkel men bekväm och väldigt pittoresk. Den här miljön har inspirerat och inspirerar fortfarande konstnärer och artister. Boenden har endast öppet under sommaren.

Ida Sahlström var känd för sitt driv och var en sann entreprenör. Hon ritade själv restaurangen i fornnordisk stil med 6 meter i takhöjd. Idas två syskon konstnärerna Anna och Bror dekorerade väggarna. Här avnjuter du måltider som serveras på Sillegården. Du sitter i en miljö skapad under tidigt 1900-tal på möbler formgivna och byggda av de tre syskonen Sahlström. Ida skapade textilier och hade flera väverskor anställda till hjälp. Det vävdes trasmattor och hålgardinen Fryksdalsrutan. Ida Sahlströms textilkonst blev känd i hela Sverige och drev dåtidens värmländska textila center. 

Fakta:

  • Antal rum:15 rum
  • Antal bäddar 26 st
  • Hundrum finns
  • Restaurang: Frukost, lunch och a la carte
  • Café: Margits café med hembakta läckerheter