Västanå Musik & Teater i Berättarladan

En av Värmlands största lador har byggts om till Värmlands häftigaste teaterscen. Intill Rottneros Park ligger denna enorma lada, byggd 1937. Förr tjänade ladan jordbruket som drevs här. Läget är vackert med Fryken strax nedanför. Genom den glesa panelen ser man solens strålar leta sig in eller hör regnet smattra på plåttaket.

Stora teaterscenen i Berättarladan

När scenen skulle byggas lät man sig inspireras av de scener som Shakespeare använde. Scener som denna kallas Elisabethanska scener eller engelsk rensässansteater. Uttrycket syftar på dramatik som framfördes i England efter reformationen. Just den här scenen och jobbet att leda arbetet med att bygga om ladan så att den passar för teaterkonst har gjorts av scenografen Lars Jacob Jakobsson. Här finns plats för 500 personer.

Loften, med vinterbonad scen

För att även kunna framföra och underhålla dig under årets kalla tid har Västanå Musik & Teater låtit inreda en del i ladan som är vinterbonad. Här har man jobbat med trä i konstruktionen och i dekor. Man kan säga att konstruktionen är en låda i ladan. En snygg låda. Byggnaden var som en av tio byggen nominerat till Årets Bygge 2020. Här arrangeras Västanå jul, en musikalisk berättelse i december.

Nils Holgersson var först ut i Berättarladan

Selma Lagerlöfs berättelser ligger oftast till grund för de föreställningar som spelas i Berättarladan. Premiärföreställningen var 1999. Sedan dess har flera av Selmas verk spelats som teater här i Berättarladan. Några av dessa är Gösta Berlings Saga, Lomjansguten och Löwensköldska ringen. Andra verk med andra upphovsmän har också spelats i ladan. Romeo och Julia och Hemsöborna är några exempel. Varje år besöker mellan 25-30,000 gäster Berättarladan.

Västanå Musik & Teaters hemmascen

Västanå Musik & Teater har skapat en scen som passar så bra till det skådespelarna framför. Scenen är inte låst med fasta element utan scenografin ändras med hjälp av skådespelarna. Under föreställningarna kan man inte annat än fascineras över hur scenen plötsligt är ett stormande hav eller glänta i skogen men små finurliga åtgärder. Valet att bygga scenen i trä har gjorts för att skapa värme.

Kostymutställning

I norra delen finns Berättarladan som rymmer 500 åskådare. I den södra delen finns Loftet som tar in 240 personer. Under Loftet ligger den gamla murade ladugårdsdelen; här inryms en utställning med ett hundratal scenkostymer som sytts upp till olika föreställningar. Här finns också masker och andra dekorationer som funnits med under årens lopp. 

Berättaladans café och restaurang

I Berättarladan finns både ett café och en restaurang. Dessa har bara öppet i samband med föreställningarna. Cafét ligger på övre plan i ladans mitt. En varm sommardag slås fönsterluckorna upp och utsikten ner över Fryken och skogslandskapet på andra sidan sjön är bedårande. Restaurangen ligger i den gamla ladugårdsdelen i markplan. Tänk på att här var det gårdens kor som åt havren och höet förr. Nu får du möjlighet att inta vällagad lokalproducerad mat i teaterpausen på samma plats.