Fryksdals­höjden

Från Fryksdalshöjden har du en milslång utsikt över Mellan-Fryken, och i klart väder är det möjligt att se de tre kyrkor i Sunne, Västra Ämtervik och Östra Ämtervik. Utsiktsplatsen ligger sydväst om Sunne på väg 238, mitt emellan mellan Sunne och Arvika.

Brantaste vägen söder om Norrland

En väg som lutar 9-10 procent är brant. Det är så det är med väg 238 som har sin sträckning över Fryksdalshöjden. Vägen är 19 km lång och går i väst- östlig riktning mellan Riksväg 61 öster om Arvika och E45 vid Västra Ämtervik söder om Sunne. Med sina branta stigningar är vägen en av de brantaste bland de primära länsvägarna söder om Norrland.

Utsiktstorn

Uppe på Fryksdalshöjden finns ett utsiktstorn. Detta var ett populärt utflyktsmål och hit kom folk redan på 1930-talet för att skåda ut över nejden. Ja, en hel del har nog samlats här för en och annan fest också. Intill tornet finns en övernattningsstuga och torrdass. Nu är tornet i privat ägo så besökare måste ta hänsyn till det. 

Vägen till Arvika

När du är i Sunne kanske du också vill besöka Arvika. Det tar mindre än en timme med bil mellan Sunne och Arvika. När du reser till Arvika på vägen över Fryksdalshöjden passerar du platsen där Maria Vildhjärta har sin plats på jorden. Boka en besökstid och förundras över hennes förmåga att ta vara på skogen och skapa konst av pinnar. I Arvika tipsar vi om besök på Klässbols Linneväveri, Arvika Fordonsmuseum, Rackstadmuset och Christian Erikssons Oppstuhage 

Brunskog och Gammelvala

Vägen över Fryksdalshöjden leder dig också till Brunskog och hembygdsgården där det årligen arrangeras Gammelvala. Ett evenemang som visar vardagens göromål och hantverk under en vecka.  Hur levde man för 150 år sedan? Här visas gamla tekniker för bland annat smide, kolmilning, vävning och tvätt. 

Skidspår på Fryksdalshöjden

Ett 5 km långt skidspår finns på Fryksdalshöjden. Man kan tro att spåret är kuperat och svårt, men då misstar man sig. Här finner du ett lättåkt spår som går över mosse, ett perfekt ställe att öva sin stakning. Spåret börjar på mossen 100 meter väster om vägen mitt uppe på Fryksdalshöjden.