Lysvik

På Frykens östra strand ligger Lysvik. Eller ljuvliga Lysvik som man säger. Mitt i byn finns kyrkan och vid Frykens strand en camping med fantastisk badplats. Hit tar du dig med tåg, bil, buss, cykel, gåendes eller varför inte med båt?

Kyrkan och kyrkbåten

Kyrkan ligger centralt mitt i byn. Den som står här nu är inte den första. Enligt viss uppgifter kan det ha funnits en kyrka här så tidigt som på 1200-talet. Lysviks församling sträcker sig över sjön vilket innebär att genaste vägen till kyrkan för församlingsbor som bor i Bjälverud är över Fryken. Av tradition och sedan 1930-talet går det en kyrkbåt från Bjälverud till Lysvik. Resan över Fryken tar bara 10 minuter och turerna sköts av byalaget i Bjälverud. 

Frykens pärla 

Vid Norra Frykens strand ligger restaurang Frykens pärla och den lilla mysiga campingen Lysviks Camping. En camping platser för husvagn, husbil och tält. De stora tallarna ger en speciell atmosfär och lite skugga. Fryken glittrar blå och du kan se långt och ana sundet in mot Mellan-Fryken i Sunne. På andra sidan sjön reser sig Tossebergsklätten i horisonten. Det här är en otroligt vacker plats. Restaurang Frykens Pärla bjuder på en meny med inspiration från andra metropoler. Vad sägs om Brunch eller Fuzzy pizza?  I restaurangen sitter man sjönära och en vacker sommarkväll kan väl inget vara ljuvligare än uteplatsen där man nästan kan doppa tån i Fryken. 

Fryksdalsleden

Fryksdalsleden där Pilgrimer troligen har vandrat  passerar Lysvik. Den här vandringsleden är i sin helhet över tio mil. Med en så lång promenad kan det passa att  vila både ben och fötter lite extra. Ta ett par dagar, sova över i någon av campingens stugor och njuta av några lata dagar på stranden. Kanske hämta energi i form av en glass från Mormors glasscafé eller en god hummersoppa på Frykens Pärla. 

Glass i stora lass från Mormors glasscafé

Sedan 2007 har det serverats glass i stora lass i Lysvik. Det här är verkligen platsen för den sanne glassälskaren.  Huset var tidigare en kyrka. Nu är det glassen som är helig. Mormor heter Eva och Catarina som är hennes dotter kreerar glassar som i menyn har de roligaste namnen. Vad sägs om Mormors gullegris och Mormomrs lortgris? Ett råd till dig som tar dig hit är att planera besöket så att du inte är mätt när du kommer. Mätt är du däremot när du lämnar.  

Berga gård

Hembygdsgården i Lysvik heter Berga gård. Här firas Valborgsmässoafton och Midsommarafton enligt gamla traditioner. Hembygdsföreningen driver vandrarhem i den stora huvudbyggnaden som är från 1930-talet. I Jordeboken finns gården nämnd redan 1540. En period var Berga prästgård och en annan period fungerade det som ålderdomshem. Platsens skönhet med det höga läget vid Fryken är svårslaget. Det behövs många superlativ för att beskriva utsikten. Vandrarhemmet är under sommaren ofta upptaget med stora ungdomsgrupper från Tyskland. 

Järnvägen

Kommer man med tåg till Lysvik så har man tagit Fryksdalsbanan hit. Det var under en resa på den här banan som Astrid Lindgren fick inspiration till platsen Nangijala. Astrid hade goda vänner i Torsby och var på väg dit en vinterdag då Fryksdalen var i vinterskrud. Hon slogs av den vackra utsikten från tåget och här fick hon en uppenbarelse till hur hon skulle beskriva platsen som var dödsriket i boken om Bröderna Lejonhjärta. Fryksdalsbanan startar i Kil och avslutas i Torsby, långa sträckor körs längs Frykens strand. 

Björkaholm kvarn och bakarstuga

Längs en slingrig väg österut från Lysvik tar du dig till Ransbysäter och Gröna Dalen. En oas i skogen. Här finner du den gamla kvarnen Björkaholms Qvarn som varit i drift sedan början av 1700-talet. Efter att ha restaurerats så mals det än i dag i kvarnen. Här produceras stenmalt mjöl från ekologiskt odlat vete och råg. Intill ligger Bakarstugan där Konstantin bakar bröd av mjölet i Björkaholms bakarstuga. Här bakas även skogspizza ibland och finns då för avhämtning. Mer exotiskt än så kan det knappast bli.