geran-de-klerk-WJkc3xZjSXw-unsplash
geran-de-klerk-WJkc3xZjSXw-unsplash

Vinter i Sunne

I Sunne älskar vi vinter. När snön kommer jublas det. Ski Sunne har ofta redan smygstartat vintern med sina snökanoner. Men när skogen, åkrarna och sjöarna täcks med det vita då blir allt så rent, ljust och vackert. Lycka är när det går att rulla kramsnön till en snögubbe med morot till näsa och hatt på huvudet. Vill du sysselsätta dig med aktiviteter i och runt Sunne så kommer lite inspiration här.

Ski Sunne – en plats för slalom

Ski Sunne är den bästa platsen för dig som gillar vinter och utförsåkning. Här finns det backar för både stora och små. Har du inte egna skidor för slalom eller bräda så finns det att hyra här. Nerför backarna Ekeby, Smirre, Patron och Hertigen tar du dig sen galant. I Ekebybacken finns det även en Funpark om du vill prova på det. På området finns restaurang som serverar lunch för hungriga skidåkare. Ski Sunne erbjuder också vandrarhemsboende på plats.

Skidspår för längdskidåkning i Sunne

Det finns uppkörda spår för längdskidåkning på flera platser i Sunne. För dig som vill åka efter att det blivit mörkt finns det dessutom flera platser med elljusspår. Sundsbergsområdet, intill Selma Spa, har flera olika slingor och erbjuder fina spår tidigt på säsongen eftersom det även finns möjlighet för konstsnö här. Ett annat snösäkert ställe är i Ängen vid Rokkmakkstugan. Här finns även pulkabacke och grillplats, så hit åker många under vintern. 

Husky Tours

I Lysvik arrangerar Mooneye Sleddogs slädturer med huskies. Siberian Huskies är en hund som älskar att vara ute och kan klara sträng kyla. Hundarna skäller av lycka när det får ta dig med på släden en lagom kall vinterdag. Att sitta där på släden i 7 km är en härlig känsla. Tänk vilken kraft hundarna har och vilket samarbete de visar på. Guiden styr med van hand och hundarna lyder. Du, du kan bara njuta och fascineras. 

Snöskovandring

Har du testat att gå med snöskor? I Sunne finns många fina vandringsleder. Om det är en snörik vinter så tipsar vi om att gå lederna med snöskor. Att vandra i skog med snötäckta vidder är en härlig upplevelse. Djurspåren blir tydliga och vidderna vidare på något sätt när träden saknar löv.

Äta utomhus på vintern vid en grillplats. 

När du är aktiv utomhus under vintern kan det vara skönt att värma sig vid den eld. Elden fyller ju även den funktionen att vid den kan du grilla korv, pinnbröd och annat. Runt omkring i Sunne finns det grillplatser där du kan avnjuta det du vill grilla. Vid Vintertorp på Sundsbergets friluftsområde finns flera grillplatser vilket gör att många kan samlas på samma ställe. Här finns också en populär pulkabacke.

Isfiske

Har du inte provat att isfiska, eller pimpla som det också heter,  så är det en spännande aktivitet att testa. Med en isborr borrar du ett hål. Sätt en blänkande pirk på pimpelspöet och försök få fisken att nappa. De luttrade isfiskefantasterna har med sig stol och kan sitta lång tid ute på sjön. På vårvintern när solen ger värme kan de tillbringa hela dagar och vänta på att det ska nappa. Med sig i ryggsäcken har de kaffetermos, varm choklad och goda smörgåsar. Kom ihåg att aldrig gå ut på en främmande is utan att ha kollat hur tjock isen är. Ta alltid med dig isdubbar och gärna räddningslina.

En vårvinterdag mot solväggen 

Fram i slutet av februari  och början av mars kommer solen åter och värmer oss här i Sunne. Då är det särskilt trevligt och avslappnande att få sätta sig med en kopp varm choklad vid en husvägg i lä och bara njuta. Solen värmer och kanske lockar vi fram fräknarna på näsan där i solen. Sitt stilla och lyssna på fåglarna som börjat sjunga sin vårsång. Vi älskar ju vinter och snö, men när våren kommer och det droppar från taken då är det tid för att njuta.

Tips på utflykter

Gräsmark – vandringsleder i finnskogen

På så många sätt är en utflykt till Gräsmark verkligen en naturnära upplevelse. I skogarna runt om finns de flesta av Sunnes populäraste vandringsleder. Antingen i det vi kallar finnskogen eller på tallmohedarna nära samhället. Vill du bada finner du den långa sandstranden Trötvik i sjön Rottnens norra ände.

I Lysvik glittrar Frykens vatten på ett särskilt sätt

När den förste som bestämde sig för att bosätta sig vid Norra Frykens  östra strand måste det ha varit för att det är så oerhört vackert. På andra sidan reser sig Tossebergsklätten och söderut kan man ana kyrktornet på Sunne kyrka. Här kan du både njuta av glass och måltider som serveras så sjönära det bara går.

Vägen till Glaskogen över Fryksdalshöjden 

Värmlands största naturreservat ligger på andra sidan Fryksdalshöjden. Bara vägen i sig över höjden bjuder på hissnande utsikt…kanske bäst när du är på väg mot Sunne. Då ser du milvidder ut över Fryken och skogarna. I Glaskogen finns många mil med vandringsled som bara väntar på att upptäckas av dig.

Fryken i Fryksdalen

Inte är det konstigt att landskapet här ter sig så vackert när Fryken alltid gör sig påmind. Fryksdalen är ju också en öppen dal med stora brukade åkrar och bebyggelse runt sig. På många ställen runt Fryken kan du hitta egna smultronställen. Har du båt kanske dessa upptäckter blir på en ö.  

Utsikten från Tossebergsklätten

Om du vill se en vacker utsikt då ska du besöka Tossebergsklätten. Den här utsikten är omtalad. Den kände författaren Göran Tunström skrev i sin bok Tjuven att ”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”.