Liten konstrunda i Sunne sommaren 2021

I Sunne lever och verkar många konstnärer. Ibland är det svårt att välja vilket som ska besökas. Vill du besöka gallerier och ateljéer i sommar så ger vi dig 6 tips här:
Publicerad 2021-07-06
/
Uppdaterad 2022-06-23
Dela:
Alma Löv huvudbyggnad 2021
  1. Alma Löv Museum of Unexp. Art
  2. Galleri Södra Ås kultur
  3. Konst i Väst i Lökboden, Rottneros Park
  4. Sundsbergs gård
  5. Ateljé och galleri Backen
  6. Ulvsby herrgård

Konst på Alma Löv

Alma Löv Museum of Unexp. Art är vårt mest kända konstmuseum. Här ställer 10 olika konstnärer ut i paviljonger och i huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat. I tillägg kan du här se konst av såväl Marc som Karin Broos. Intill huvudbyggnaden, den gamla ladugården finner du paviljonger av olika modeller. Här möter du spännande konst. Under sommaren 2021 kallas utställningen ”As time goes by” en utställning som vill uppmärksamma tidens gång och väntan på något gott.

Galleri Södra Ås kultur

På östra sidan av Fryken i den lilla byn Södra Ås är konstnärsparet Dag Hultcrantz och Marie Rönnberg aktiva. Dag är okarinamakare vilket betyder att han jobbar i lera och skapar musikinstrument och ljudskulpturer. Varje okarina stäms i sin egen tonart så att den kan spelas tillsammans med andra instrument. Marie målar och tecknar samt jobbar med grafik. Målningarna är ofta stora och föreställer ”scener med mycket folk och djur” som hon beskriver det själv.

Konst i Väst Galleri Lökboden, Rottneros Park

Konst i Väst har utställning i Galleri Lökboden som du hittar i Rottneros Park under sommaren 2021. Med sin konst vill de väcka, underhålla och bredda intresset för konst. Galleriet är öppet när parken är öppen. På årets utställning finner du verk av medlemmar i föreningen: Olga Karlsson – Monica Bergman – Katarina Gåsste – Marion Bergsjö , Anita Abrahamsson – Maj-Lis Uller – Annika Glavstedt – Ingalill Borén – Margareta Sunnemar, Helen Karlsson – Theréze Norell – Vera Stubergh.

Sundsbergs gård Galleri

Sundsbergs gård ligger i Sunne. Här finns förutom konstgalleri även några museum som en med motorsågar och en med tandläkarmottagning från förr. På Sundsbergs gård i konsthallen ställer Ellen Heller och Magnus Hedman ut mellan 5 juni – 11 juli De jobbar med måleri, grafik och skulptur. Konstnärerna har öppet i sin ateljé som ligger i Kil. Från 12 juni är det textilutställning i Stallet. Temat är ”Kvinnokraft genom fyra generationer”.

Atelje Galleri Backen

I Bäckalund finner du galleri Backen. Från trä med hjälp av en träsvarv skapar Joss van de Nadort vackra föremål och skapelse. Från noggrant utvalda träbitar kommer träts egna berättelser ut. I sitt arbete menar Joss att ”vad händerna skapar och hjärnan vill göra” är en ständig utmaning.

Ulvsby herrgård

Konst har alltid haft sin plats på Ulvsby herrgård, som finns vid sjön Fryken, strax norr om Sunne centrum. Här visas konst i herrgårdens salonger och i den gamla kavaljersflygeln, och det visas konst av konstnärer från Sunne Värmland och från hela Sverige. Från våren 2022 kommer flygelbyggnaden Nya Kronohäktet visa fängslande konst i urval. Det visas olika tekniker och konstnärerna avlöser varandra – och hittar man något fint att köpa så brukar det går bra att ta med hem direkt, om man är på resa.  Påskens konstrundor är en av höjdpunkterna på Ulvsby herrgård då man är en del av Övre Frykens konstrunda. Då fylls herrgården inte bara av intressant konst och konstnärer – det är även en musikalisk fest med konserter där jazz, blues och en och annan skir visa får herrgårdstaket att lyfta.