Brody gästgivaregård på sommaren

Broby Gästgivaregård

Besök Broby Gästgiverigård i Sunne med hotell, pub och restaurang.

Bo på Broby Gästgivaregård när du besöker Sunne

Broby Gästgivaregård har ett hotell med vackra gästrum med specialdesignade möbler och alla dagens moderniteter. Här erbjuds också lågprisboende i annexet med fler bäddar i samma rum. Alltså finns det gott om alternativ för övernattning när man besöker Sunne. 

På Broby Gästgivaregård finns förutom hotell, restaurang och pub också kultur i form av teater och konstutställningar. Alltså kan man välja att stanna på gården eller upptäcka andra delar av Sunne. Till exempel SkiSunne som bara ligger 13km bort. 

Historia på Broby Gästgivaregård

Broby Gästgivaregård har anor från 1600-talet. Redan då finns det dokumenterat att gården använts som näringsställe, likt de sätt klassiska gästgiverier användes. En gästgivaregård är historiskt sett en mycket viktig del i det forna Sverige. Det var nämligen en viktig plats för den som reste som här kunde få övernattning, mat och till och med byta häst. Utan dem fanns risk att den som reste fick sova utomhus. Det finns reglerat i lagar och förordningar genom historien, från 1300-talet och framåt hur det skulle finnas gästgivaregårdar längs med vägarna med vissa avstånd från varandra, för att möjliggöra resande genom landet. Sunnes och kanske till och med Sveriges historia skulle se mycket annorlunda ut utan dessa gästgivaregårdar. 

Det hör till Gästgivaregårdens historia att den omnämns i Selma Lagerlöfs första roman Gösta Berlings saga från 1891 som den plats där prästen Gösta ofta håller till. Sedan blir han räddad av majorskan och blir kavaljer på Ekeby. Gösta Berlings saga var bara den första av många historier som Selma Lagerlöf skrev. Hon var en av världens största författare och var den första kvinnan i historien att tilldelas nobelpriset i litteratur. 

Information och bilder är tagna från Broby Gästgivaregårds webbplats. 

Målning på fasaden
Målning på fasaden
Konferensdeltagare
Konferensdeltagare
Nej