Kultur och historia på Mårbacka i Sunne.
Kultur och historia på Mårbacka i Sunne.

Kultur & historia

Kultur berikar våra liv och genom dess uttryck kan vi förmedla tankar, känslor och iakttagelser på ett sätt som upplevs som spännande av andra människor. Kultur är för den vuxna vad leken är för barnet. Genom att begrunda andras uttryckssätt kan din egen kreativitet och lekfullhet lockas fram. Kulturen i Sunne är ständigt levande, men en stund i augusti får den extra tid och utrymme under den mycket uppskattade Kulturveckan.

Välkommen att inspireras i Sagolika Sunne mitt i kulturlandskapet Värmland!

Värmländsk kultur i Sunne

Kultur är dans, bildkonst, film, teater, litteratur och musik. Vi besöker gallerier, konstutställningar, konserter, hantverksbutiker, ateljéer och kulturmiljöer. Det flödar av kultur i Sunne. Allt sedan Selma Lagerlöfs tid, och före det, så har platsen inspirerat skapande och kreativa människor.

Guide till Sunnes konst och kultur

I Sunne finns ett så rikt kulturliv med bland annat utställningar, teater, dans och musik att det är näst intill omöjligt att sammanställa en komplett guide. Utövare av konst finns i många stugor. Under Kulturveckan eller på ett lokalt galleri öppnar de upp för att sedan gå in i skapandefas igen.

Kulturveckan i Sunne

Under Kulturveckan i Sunne bjuds det på ett brett utbud av kulturaktiviteter. I ett digert program kan man uppleva konst, hantverk, litteratur, musik, workshops, föreläsningar och kreativa människor i vackra miljöer. Kulturveckan i Sunne arrangeras av Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Utdelningen av priset markerar veckans höjdpunkt.

Berättartraditionen från Selma Lagerlöf och Göran Tunström

Två av Sveriges mest kända författare kommer från Sunne. De beskriver platser runt om i Sunne i sitt berättande. Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem är central så klart och bör stå på checklistan när man besöker Sunne. I Selma Lagerlöfs bok ”Gösta Berlings Saga” finns gårdar beskrivna från en svunnen tid och människor som då var verksamma var förebilder i berättandet. Göran Tunström beskriver sin barndom och miljöer i Sunne med en tidsanda från 1950/60 talet. I vår app Sagolika Sunne finns berättelser du inte vill missa om de båda författarna. Berättandet lever kvar och idag kan vi bland annat se i Berättarladan där Västanå Musik & Teater uppför uppskattade och föreställningar. På Sillegården i Västra Ämtervik finns Ida Sahlströms verk fortfarande att beskåda.

Kulturens kraft i Sunne och Selma Lagerlöfs verk

Förr och nu vävs samman. Det är väl så med vår historia att kultur som kommer ur människors liv till viss del bevaras medan annat omformas. Att Selma Lagerlöf haft stor betydelse för kulturen i Sunne råder ingen tvekan om. Hon använde platser och människor som levde runt  henne i den här bygden när hon skrev sina berättelser. En av huvudpersonerna i ”Gösta Berlings Saga” är Majorskan på Ekeby. I verkligheten levde hon som Christina Gustava Hallenia på gården Öjervik och hennes historia är nära på den som Selma Lagerlöf berättar om i boken. 

Rottneros Park byggdes för att efterlikna Ekeby

Selma Lagerlöfs litteratur har fascinerat många läsare. Svante Påhlsson bodde med sin familj i herrgården intill bruket. När herrgården brann ner till grunden lucianatten 1929 beslutade sig Svante för att bygga upp den igen och då göra den pampigare. 

Låta byggnaden få den glans som beskrevs i Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings Saga. När du besöker parken ser du att hans visioner kom att handla om lång mer är en pampig huvudbyggnad. 

Idag är det en blomster- och skulpturpark som årligen besöks av många med intresse för blommor och växter, konst och skulpturer, litteratur och inte minst av  barnfamiljer som finner en grön oas med lekpark för leksugna. Svante Påhlsons mission om att skapa sagans Ekeby på riktigt lyckades.  

Tossebergsklätten en plats för inspiration i Sunne

Selma Lagerlöf inspirerades av miljöer i och kring Sunne. En sådan plats är Tossebergsklätten. I hennes litteratur kallas berget för Gurlitta klätt. På hennes tid fanns inte väg upp utan de som tog sig upp tog hjälp av häst eller vandrade branten upp.

En annan känd person, författaren Göran Tunström, som växte upp i Sunne under mitten av 1900-talet har också fascinerats av utsikten.  

“Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut på denna värld”.

Göran Tunström

Ta en tur upp på Tossebergsklätten och begrunda utsikten. Kanske är platsen inspirerande även för dig.

Mårbacka minnesgård, Selma lagerlöfs barndomshem

När Selma Lagerlöf dog och hennes testamente öppnades stod det klart att hon ville att hennes barndomshem skulle bevaras och visas för allmänheten. En stiftelse skulle bildas och förvalta gården. 

Så har det gjorts. Det gör det möjligt för dig och alla andra som vill se och inspireras av hennes hem. Huset är möblerat som på hennes tid vilket numera också blir som ett tidsdokument från den tiden då hon levde här. Många är vi som beundrat hennes blanka kopparbänk i köket. 

Selma Lagerlöf själv, var mest stolt över den då hypermoderna spisen. I trädgården odlas idag växter som Selma Lagerlöf vill ha där och i cafét serveras Selmas vinbärsgömmor. Vem kan motstå så goda kakor?

Glaskonstnärerna Klenell

Kreativa skapare har funnit sin plats i Sunne. Här, i Edsbjörke strax norr om Sunne bor och verkar familjen Klenell. I sin glashytta skapar Inga-Lena Klenell fantastisk glaskonst som visats under samlings- och separatutställningar på platser i både Sverige och internationellt. På Alma Löv museum kan du sommartid se verk av Inga-Lena Klenell.

Vid Sliperiet i Borgvik visades en sommar en glasutställning signerad Inga-Lena Klenell. Några exempel på platser utanför Sveriges gränser är Museum of Glass i Tacoma W. USA, House of Sweden Washington dc och Figge Art Museum Davenport. Inga-Lena skapar även konst som finns i offentliga miljöer. Besöker du Sunne bibliotek finner du några av hennes verk där.