Stamfrändemonumentet

Stamfrändemonumentet, vid Sunne golfbana, står som symbol för den finska invandringen och för den värmländska utvandringen till USA.
Stamfrändemonumentet, vid golfbanan, står som symbol för den finska invandringen och för den värmländska utvandringen till USA.
Monumentet uppfördes 1953 på initiativ och bekostnad av bruksägaren och majoren Svante Påhlson (skapare av Rottnerosparken och då ägare till Rottneros Bruk).

Invigningen ägde rum 22 juni 1953 under högtidliga former. Förutom landshövding Acke Westling fanns även Finlands minister i Sverige med vid invigningen liksom USAs ambassadör i Sverige. Noterbart är att festmiddagen efter invigningen ägde rum på Stadshotellet i Karlstad. Sunne hade då inte de enastående tillgångar till boendeanläggningar vi har idag.
Konstnären Jussi Mäntynen har berättat om verdermödorna vid skapandet av "Örnen" och hur Svante Påhlson då och då inspekterade verket men tycktes aldrig blir nöjd. Sista gången, när det var hög tid att gjuta "Örnen" hade Påhlson tappat humöret och ännu rört vid den mjuka leran.
- Det kändes som en röd gardin gick ner för mina ögon, har Jussi Mäntynen berättat.
Mäntynen blev mycket arg och Påhlson ryggade förskräckt tillbaka. De stod och tittade på varandra en stund. Sedan tog humorn överhand och de brast båda i ut i skratt och bad varandra om förlåtelse. Påhlson fick röra vid leran och "Örnen" stod där som den står idag.

På sockeln till stamfrändemonumentet är följande text inhuggen: "Till hugfästande av sambandet med stamfränder Västanhavs och Östanhavs"
Vilket betyder att "Örnen" ska symbolisera svenskarna som invandrare och utvandrare. 1955 överlämnades Stamfrändemonumentet till Värmlands Hembygdsförbund som överlämnade det till Sunne Kommun 1991.
INFO
Plats
Arrangör
Sunne kommun / Kulturenheten
Namn
Wärdshuset Nils Holgersson
Adress
Tremansbacken 55
686 93 Sunne
Kommun: Sunne
Beskrivning
.
Tillbaka
Sunne
Gratis
Historia
Industri & tillverkning
Öppet året runt