Sunne är fyllt av kultur, äventyr, utmaningar och massor av roliga aktiviteter. Naturen är stundtals så vacker att den kommer att ta andan ur dig. Den finns alltid nära, snabbt tillgänglig var du än är. Ta för dig av det som du gillar bäst – de vidsträckta skogarna, det öppna landskapet, berättelserna eller en dag vid en sjö.
En bra berättelse lever sitt eget liv. Den tillåter dig att fantisera, känna efter och ta dina egna vägar. Den tar dig med till nya platser där du möter människor som ger dig andra tankar och insikter. En resa ingen annan har gjort förut. Värmland fyller dig med bra berättelser. Välkommen hit.
I Sunne är det lätt att hitta det boendet som passar dig, vare sig du föredrar att bo på hotell eller på camping. Unna dig och njut av en vistelse i Sagolika Sunne mitt i vackra Fryksdalen,Värmland.
I Sagolika Sunne kan du komma nära natur och sjö nästan oavsett var du väljer att bo.
Här listar vi logi som finns att boka. Det är hotell, B&B, och privata stugor, boende på herrgård och rum på SPA-hotell.Det är stugor på camping, vandrarhem eller pensionat. Kanske kommer du med eget boende i form av husbil då finns det ställplatser i centrala Sunne där du kan sova en natt eller ställplatser på camping där du kan boka för flera nätter. Sunne är en plats man kan stanna på länge. Vi har en rad kända besöksmål som du inte får missa. Bland dessa vill vi särskilt tipsa om Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem, Rottneros Park med många skulpturer och blommande rabatter, buskar och träd.Har du inte sett Västanå Teaters sommarteateruppsättning så rekommenderar vi att du genast bokar din plats. Boende finns som sagt för alla smaker.
Konsthall, café och museum som visar tre seklers boende.
Selma Lagerlöf, en av Sveriges största författare, skrev om Sundsbergs Gård i Gösta Berlings Saga. På Björne bodde enligt sagan brukspatron Melchior Sinclaire, hans hustru Gustava och dottern, den sturska och sköna Marianne. I sagan skildras det drama som börjar med balen på Ekeby och slutar med auktionen på Björne.
Verklighetens historia tog sin början på 1700-talet då Olof Antonsson föddes. Han byggde Sundsbergs Gård och vid hans död 1782 ärvdes gården och de sju bruken av sonen Bengt Reinhold. En mycket förmögen man som var djupt förälskad i lagmanskan Gustafva Sandelin - förebilden till majorskan i Gösta Berlings Saga. Bengt Antonsson förblev ogift och vid hans död testamenterades all hans egendom till lagmansparet på Öjerviks Gård.
En kraftig brand 1893 ödelade gårdens huvudbyggnad. Familjen flyttade då in i flygelbyggnaden som idag är museum. De sista privata ägarna, tandläkare Tore Sjöqvist och hans hustru Birgitta bodde i flygeln fram till det nya huset stod klart att flytta in i år 1978. Makarna donerade gården till Sunne kommun och idag förvaltas den av stiftelsen Sundsbergs Gård.
Konsthallen Sundsbergs Gårds Konsthall är belägen i den före detta ladugården och här visas 10-12 utställningar/år samt andra kulturarrangemang.
Caféet Caféet serverar kaffe med gott bröd och glass. Hantverksförsäljning.
Bostadsmuseet Med historia kring Gösta Berlings Saga, guidad visning onsdag-lördag kl. 12.00 och 14.00. (Tel. 0565-164 88)
Textilkammaren I Textilkammaren visas vävalster och broderier efter Anna-Kristina Sjöqvist, en i gårdens sista ägarfamilj. Här kan man också se ett antal moderiktiga kläder bevarade från 1940-1990, som tillhört familjen Sjöqvist. Textilkammaren visas för grupper efter beställning.
Skogsmuseum I Skogsmuseet kan du följa förändringarna under 1900-talet för dem som bott och arbetat i skogen, med bl.a. olika redskap och interiörer. Ring för för bokning av guidad tur.
Tandläkarmuseum Ett tandläkarmuseum som visar sin utställning sommartid på Sundsbergs Gård. Det är Tore Sjöqvists praktik som i sin helhet flyttats till gården. Tore Sjöqvist var bosatt på Sundsbergs gård, och det var han som tillsammans med sin hustru Birgitta, skapade minnesgården. Här kan du bland annat se hur man lagade tänder förr i tiden.
Ladan Den stora Ladan uthyrs under sommarmånaderna till olika arrangemang, bland annat antikmässa.
För barn finns kaniner, höns, örtagård, sandlåda, redskap till olika utomhuslekar sommartid. Välkommen!
Öppettider
INFO
Plats
Museerna från midsommar till mitten av augusti onsdag-söndag 11:00-16:00.
Café och Konsthall året runt onsdag-söndag 11:00-16:00.
Bostadsmuseet visas onsdag-lördag klockan 12:00 och 14:00, eller enligt överenskommelse.