Peckerudsgutten

Nils Olsson –Peckerudsgutten

1826 föddes en pojke i Gräsmark som skulle bli hela 2 meter och 10 centimeter lång. Inte att undra på att han drog uppmärksamhet till sig. Som när han var i Stockholm på så kallad arbetsvandring och blev ofredad av ett gäng. Det slutade så illa att när de inte lät honom vara ifred, trots att han vädjade och varnade dem, slog han ner en av efterföljarna. Mannen dog och Peckerudsgutten häktades. Kung Karl den XIV fick höra talas om den enorme mannen och beordrade att få träffa honom. Det var det mötet som räddade Nils Olsson från att bli straffad med döden.

Kungen lovade Peckerudsgutten straffrihet om han med sina bara händer kunde göra ett märke i ett träbord och att han lämnade staden och fortsättningsvis stannade i hembygden bland de människor som kände honom. Sagt och gjort. Med ett slag mot bordet fick han en bit av bordet att lossna.

Hans storlek och styrka var känd.  Han sades ha storlek 54 i skor, ett par finns än idag bevarade på hembygdsgården i Gräsmark. Han hade ingen häst men var så stark att han själv kunde dra hästkärran lastad med över 400 kg gods.

Peckerudsgutten levde i ett hus som man än i dag kan se resterna  om man vandrar Gruvrundan, en vandringsled med start i Gräsmark. När man passerar hans bäck finns en sten över bäcken. Den la Nils dit vid en översvämning alldeles själv. När du ser stenen då förstår du att det finns inget tvivel om att Peckerudsgutten på den tiden var Värmlands starkaste man.  Nils Olsson- Peckerudsgutten dog 70 år gammal. Han avslutade sitt liv som fattighjon.

Ja