Centrumskylt Sunne

Så här upplever du vackra Sunne på 10 olika sätt

I sunne kan du upptäcka en värld fylld av kultur, äventyr, utmaningar och spännande aktiviteter. Omge dig med hisnande vacker natur, som alltid finns ett stenkast bort. Upplev Selma Lagerlöfs minnesgård, promenera längs med lummiga vandringsleder eller ta ett svalkande bad i vattenparken som är Sunne Sommarland. Låt dig inspireras av vår otroliga kommun. Sunne finns för dig.

1. Besök Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka i Sunne

I minnesgården Mårbacka får du lära känna Selma Lagerlöf, en av världens främsta författare. Belägen i Östra Ämtervik, där du kan strosa omkring på julmarknaden i november där flera hantverkare ställer ut. Under sommaren kan du omge dig med pelargoner i de vackra trädgårdarna som omfamnar Mårbacka. I butiken hittar du ett stort urval av böcker, porslin och souvenirer.

Mellan Sunne och Karlstad finns Dömle herrgård, där du kan tillbringa natten i en idyllisk miljö. Som boende på hotellet kan du bland annat besöka herrgårdsparken, bada bastu och utöva flertalet sportaktiviteter som fiske och tennis. Glöm inte bort att besöka Lars Lerins museum i Sandgrund när du ändå är i krokarna, som varje år anordnar spännande konstutställningar.

2. Kliv in i sagan som är Rottneros Park

Rottneros Park är en sagolik blomster- och skulpturpark. Den kringliggande naturen i Sunne bildar tillsammans med parken ett koncept som smälter samman naturen, arkitektur, trädgårdar och skulpturer. Flertalet erkända skulptörer har sina konstverk utspridda i parken. I parken har du en vacker vy över sjön Fryken, och de mörka skogarna – som tillsammans skapar en upplevelse utöver det vanliga. Trädgårdsfestivalen som arrangeras mitt i sommaren bjuder besökare till en plats fylld till bredden utställningar och underhållning. Allt för den trädgårdsintresserade.

För ett minnesvärt sommarbröllop kan det inte bli vackrare än att fira ditt livs mest romantiska dag i spegelsalen, en av Värmlands mest sagolika festlokaler – med utsikt över Parksjön.

Parkens öppettider är 25 maj – 1 september, detsamma gäller lekparken. Ta fram kartan och planera sommaren. Vägarna till Rottneros park är många, och du kommer hit med bil, buss och tåg. Eller varför inte inspireras av Nils Holgersson och ta luftvägen till Karlstad eller Torsby?

3. Låt dig inspireras av oväntade konstupplevelser i Alma Lövs museum

Alma Lövs berömda konstmuseum grundades för tjugo år sedan, och har under åren visat upp konst av både svenska och internationella konstnärer, däribland Värmlands egna Lars Lerin. På platsen finns 16 paviljonger i olika storlekar och former, uppradade längs med en vacker vandringsled. Paviljongerna är som konstverk i sig själva, och under sommaren fylls de med kreationer utöver det vanliga. Det anordnas flera konserter i museet, och artister som Anna Ternheim och Martin Hederos har tidigare uppträtt.

Så när du känner dig redo att bredda ditt kulturintresse står Alma Lövs museum redo för dig. Öppettiderna är sommarhalvåret (hittar inga specifika tider för 2019). Ta en paus från sommarvärmen och omge dig av denna mäktiga konstupplevelse i hjärtat av Värmland.

4. Snöra på dig vandringskängorna och omfamna Sunnes fantastiska natur

Gammal som ung. I Sunne hittar du mängder av vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad anpassade för just dig. Dessa leder är ett perfekt tillfälle om du vill avnjuta Värmland och Sunnes vackra natur. Här hittar du allt från hisnande utsikt över urskog till blänkande sjöar som du kan svalka av dig i.

När du ändå är ute bland skog och mull får du inte glömma att traska förbi Tiskaretjärn – en gammal finnbyggd med ett jordbruk som anammar de gamla traditionerna. Naturreservatet bildades för att bevara och vårda odlingslandskapet, och detta görs i stor utsträckning enligt traditionella metoder. I området kan du därför stöta på människor som arbetar med jordbruket, och har du tur kanske du springer in några av de kor som går på bete. Så tänk på att stänga grindarna efter dig.

5. Se Fryksdalen från Tossebergsklätten

343 meter över havet med en mäktig utsikt över Fryksdalen. Det är Tossebergsklätten. En sagolik plats som du når via en slingrande väg från E45 norr om Stöpafors. Det sägs ju att resan är målet, men är det inte en tillräcklig morot så kan du se fram emot en härlig utsikt. I ett utsikttorn kan du komma upp lite mer och skåda ut över odlingar och skog. Inte så konstigt att Selma Lagerlöf inspirerades av platsen och skrivit om den i sina berättelser. Fast då kallade hon berget för Gurlitta Klätt. Vem vet kanske inspireras även du till beättelser från hög höjd och den glittrande Fryken långt där nere. 

6. Hitta lugnet i pittoreska Sillegården vid Fryken

15 km från Sunne, längs med Frykens kant, hittar du Sillegården. Mitt bland den vackra naturen hittar du en historisk plats med en restaurang, pensionat och butik. Du hittar även en allmän badplats med en 20 meter lång strand och len sandbotten.

I början av 1900-talet byggde Ida Sahlström en restaurang i fornnordisk stil som erbjuder besökare en kulinarisk meny. Receptet är värmländsk kokkonst kombinerat med tradition och lokal smak. Restaurangen har öppet under alla dagar under sommaren.

Även ett sommarpensionat växte fram i takt med att restaurangen lockade fler gäster till Sillegården. Som boende kan du sova över i rum med sommarlätt inredning och avnjuta en frukost med sjöutsikt. Pensionatet har totalt 21 rum och har öppet dagligen mellan 5 juni till 17 sep. Du bokar ett rum på telefon 0565 500 05, eller via hemsidan.

7. Stilla sötsuget hos Mormors Glasscafé

Två mil norr om Sunne, vid sjön Fryken i Lysvik, serveras det på sommartid glass-upplevelser som skickar tillbaka dig till barndomen. Kom dit för en mängd olika glassmenyer, hembakat fikabröd och smörgåsar – och stanna för sjöutsikten längs med Fryken. Om du besöker cafét andra årstider än sommaren kan du sitta inomhus, där det med jämna mellanrum anordnas Afternoon Tea. 

Det är mormor som Eva driver cafét med sin dotter och sina barnbarn, samt ett tiotal anställda.

Öppettiderna för Mormors Glasscafé är hela sommaren, och Afternoon Tea arrangeras under våren den 23 februari och 23 mars.

8. Besök vackra Gräsmarks kyrka med anor från 1600-talet 

I Sunne hittar du en av de vackraste kyrkorna i Värmland, Gräsmarks kyrka. Den första kyrkan i Gräsmark invigdes år 1663, och runt 1730 bestämdes det att en ny stenkyrka skulle byggas då den gamla trästrukturen börjat ge vika. Den konstruerades gemensamt av svenskar och finländare, och 1738 togs kyrkan i bruk.

Det speciella med denna kyrka, förutom den underbara sjöutsikten – är det fantastiskt vackra innertaket, som är målat av Erik Jonaeus. Målningen föreställer den yttersta domen som återger Guds tron, himlarna, ärkeänglarna och helvetet.

I juli är det dags för utställningen “Från knyppling till batik” som visas upp i kyrkan. Flertalet andra aktiviteter förekommer under året, besök Gräsmarks hemsida för ytterligare information.

9. Unna dig själv ett besök på Selma Spa med sjöutsikt över Fryken

Efter dina äventyrsfyllda dagar i Sunne kanske du bara behöver bli ompysslad. En stund för dig själv, på Skandinaviens mest anrika spa-hotell. Selma Spa är uppkallat efter Värmlands största ikon, Selma Lagerlöf. Denna lyxiga anläggning har 184 hotellrum, alla med sjöutsikt över Fryken. Det finns ett fyrtiotal behandlingar på spa-hotellet, och är du sugen på träning finns en toppmodern anläggning med instruktörsledda pass.

Som boende har du fri tillgång till passen på dagsprogrammet, gymmet, pooler, ång- och torrbastu, samt frukt och vattenbar. På restaurang Smak som ligger i anläggningen serveras det på menyn frukost, lunch och middag. En Lunchbuffé står redo för dig varje dag, med tre varma rätter, kallskuret och dessert. Priset är 195 kr.

Selma Spa har en rad med erbjudanden för dig som besökare. Bland annat finns ett teaterpaket som kombinerar en vistelse på Selma Spa och Västanå Teater där “Den poetiska Eddan” sätts upp.

Under julen erbjuder Selma Spa ett julbord som består av lokala delikatesser och med ett koncept som blandar det klassiska med en lite mer uppdaterad meny. Vill du fira nyår på anläggningen går det alldeles utmärkt. Ett nyårspaket består av bland annat en sexrätters nyårssupé, afternoon tea, champagne, vickning, brunch och fri tillgång till spa-området. För andra aktuella erbjudanden besök hemsidan.

Är du på besök i Stockholm kan du också Besöka Selma City Spa, som har sin anläggning på Järnvägsgatan 35.

10. Återupptäck barnasinnet med ett besök i Sunne Sommarland – vattenparken med allt (stängt sommaren 2020)

En vistelse i Sunne är inte komplett utan ett besök i ett av Sveriges bästa badland. Här hittar du ett äventyrsbad i utomhusmiljö, som passar för alla – gammal som ung. Det är helt enkelt omöjligt att inte ha roligt. Poolerna är tempererade och när du behöver ta en paus från badandet kan du koppla av i någon av anläggningens många solbäddar.

Sunne Sommarland ligger vid sandstranden vid sjön Fryken, som erbjuder mängder av härliga attraktioner. I anslutning till anläggningen finns Sunne camping, en populär destination med hög standard. Här kan du som boende tälta, hyra stuga eller ta med husvagn. Stugor och ställplatser finns både med sjötomt, nära reception och lekpark. Alla tält- och ställplatser ligger med närhet till servicehus. För den fotbollsintresserade håller Sunne IFK varje år en fotbolls-cup i sommarlandet.

Blir du sugen på mat kan du besöka två restauranger på området. Kolnäs restaurang med härlig utsikt över Fryken, och Sunne Krog och bowling med både ‘a la carte och pubmeny.

För aktuella öppettider och priser besök Sunne Sommarlands hemsida. Tyvärr stängt sommaren 2020 på grund av omfattande reparationsarbeten.

Selma Lagerlöfs minnesgård
Photo credit: Selma Lagerlöfs minnesgård
Selma Lagerlöfs minnesgård
Rottneros Park
Photo credit: Rottneros Park
Rottneros Park
Alma Lövs Museum
Photo credit: Alma Lövs Museum
Alma Lövs Museum
Vandra i Sunne
Photo credit: Vandra i Sunne
Vandra i Sunne
Fantastisk utsikt från Tossebergsklätten
Photo credit: Fantastisk utsikt från Tossebergsklätten
Fantastisk utsikt från Tossebergsklätten
Sillegården
Photo credit: Sillegården
Sillegården
Mormors Glasscafé
Photo credit: Mormors Glasscafé
Mormors Glasscafé
Gräsmarks kyrka med anor från 1600-talet
Photo credit: Gräsmarks kyrka med anor från 1600-talet
Gräsmarks kyrka med anor från 1600-talet
Selma Spa
Photo credit: Selma Spa
Selma Spa
Sommarland i Sunne
Photo credit: Sommarland i Sunne
Sommarland i Sunne
Nej