Mårbacka bibliotek

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Selma Lagerlöf, en av världens mest kända författare, föddes och växte upp på Mårbacka. Redan som ung flicka bestämde hon sig för att bli författare.

Besök Selma Lagerlöfs hem och få en spännande guidning med berättelser från en svunnen tid.
Debutromanen Gösta Berlings saga 1891, Jerusalem 1901-1902 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige blev stora framgångar och Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909. 

Mårbacka minnesgård

Selma Lagerlöf lämnade Mårbacka när hon var 23 år för att utbilda sig i Stockholm. Under den tiden dog hennes far och Selmas bror Johan som tog över gården klarade inte av att driva gården. Efter en konkurs flyttade han till Amerika och gården som varit i släkten i flera generationer var tvungen att säljas. Det var Selma som förde gården tillbaka i släkten. Året var 1907 och hon gjorde det med pengar hon tjänat för sina böcker. Året därpå byggdes huset om och ytterligare ett år framåt i tiden, 1909, då Selma fick ta emot Nobelpriset, köpte hon tillbaka jorden och skogen som hörde ihop med fastigheten.


Precis som 1923

Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923. Under ledning av arkitekt Isak Gustaf Clason byggdes det hus som idag står på fastigheten Mårbacka. Där levde och verkade Selma fram till sin död 16 april 1940. I hennes testamente stod att gården skulle ägas och förvaltas av en särskild stiftelse och vara i skick som när hon dog och öppen för allmänheten. Så fick det bli och så är det än idag. 

Trädgård, café och butik

Här finns också en underbar trädgård med köksträdgård, kryddträdgård och fruktträdgård, ett uppskattat café med hembakat bröd, butik med böcker, konsthantverk och souvenirer och en utställning, alla värda ditt besök. Trädgården är återskapad med gammaldags växter, fruktträd och odlingar så som det var på den tiden det begav sig.

Varje år visas en ny utställning i Mårbackas lada om Selma Lagerlöf, en förebild på många sätt även som affärskvinna och politiker.

 

 

Ja