Sillegården vid frykens strand i Västra Ämtervik

Upplev Sillegården vid frykens strand, 15 kilometer söder om Sunne. Här finns, förutom gedigen historia och autentisk miljö också en restaurang och ett pensionat samt en butik. I Direkt anslutning finns också en allmän badplats med 20 meter strand och sandbotten.

Sillegårdens historia

Sillegården uppfördes 1915 av textilkonstnären Ida Sahlström. Ida föddes 1871 i Utterbyn i Fryksände socken. Idas far Per Sahlström var en sträng man som inte bara var lantbrukare utan också riksdagsman. Han kunde inte förlika sig med tanken att tre av hans barn blev konstnärer. Systern Anna målade och brodern Bror skulpterade. Därför fick Ida utveckla sitt vävande på kvällarna. 

Ida hade ett sinne för affärer och färger och kom att kallas för Fryksdalsmora. Hon komponerade oändligt många vävar med innovativa färgsättningar. Mer än 500 mönster finns sparade och finns att se på Sillegården. Idag är hon mest känd för sina hålgardiner, mattor och sin speciella majstång men hon skapade också klädtyger till förkläden och sjaletter, och hon ägnade sig också åt möbeldesign. 

Sillegårdens restaurang med á la carte och lunchbuffé

I början av 1900-talet byggde Ida Sahlström en restaurang i fornnordisk stil. De tre syskonen Ida, Anna och Bror hjälptes åt att dekorera lokalerna vilket säkerställde att kulturen kom i första rummet. 

Kulinariska Sillegårdens kök är öppet alla dagar sommartid med en speciell midsommarbuffé inklusive kaffe och tårta, och också en morsdagsbuffé. Här erbjuds värmländsk kokkonst med tradition och lokal smak. Den unika matsalen är i fornnordisk stil och Sillegården har valts ut av White Guide som en av de bästa restaurangerna i Sverige. 

Sillegårdens sommarpensionat

Sillegården har agerat pensionat sedan 1915. Rummen är charmigt enkla med sommarlätt inredning. Här kan man njuta av traditionell husmanskost och bo i omsorgsfullt bevarad miljö. Passa på att uppleva intressant konst. Pensionatet har öppet varje dag under sommaren.

Butik på Sillegården

Sillegården har en liten butik, där säljs lokalt hantverk i form av textilier från Värmland, framförallt från Klässbols Linneväveri som har utvecklat ett speciellt mönster för Sillegården. 

Öppettider

Sillegården har öppet varje dag på sommaren och butiken och utställningen är öppen mellan 11 och 17 varje dag. 

Ja