Sundsbergs Gård

Besök Sundsbergs gård med museum, konsthall, café och butik

Sundsbergs Gård byggdes i mitten av 1700-talet och finns bevarad med ett gårdsmuseum, en textilkammare, ett tandläkarmuseum och ett skogsmuseum. Här finns också en konsthall, ett café med försäljning av hantverk samt lokaler av olika storlekar att hyra. 

Café och konsthall

I våra lokaler doftar det ofta nybakat och du kan slå dig ner i vårt omtyckta och hemtrevliga café. I caféet finns gott om förstklassigt värmländskt konsthantverk framställt av skickliga konsthantverkare och närproducerade produkter.

Allt från honung och skrädmjöl till hantverk och roliga inredningsdetaljer. 

Gårdsmuseet och Tandläkarmuseet

I den gamla köksflygeln visas tre seklers boendemiljöer i olika stilar. Här kan du vandra runt i rummen och uppleva gårdens historia. Du kan också besöka ett unikt tandläkarmuseum från 1930–1940-talen. Här visas Tore Sjöqvists tandläkarpraktik i ursprungsskick med de verktyg tandläkaren hade på den tiden. Tore Sjöqvist var bosatt på Sundsbergs gård, och det var han som tillsammans med sin hustru Birgitta, skapade minnesgården.  

Textilkammaren och Skogsmuseet

I textilkammaren visas ett antal moderiktiga kläder som är bevarade från 1940–1990-talet. Det är kläder som tillhört familjen Sjöqvist. I skogsmuséet finns redskap och miljöer från forna tiders skogsbruk. 

Gösta Berlings Saga

Sundsbergs Gård kallas "Björne" och är Marianne Sinclairs hem i "Gösta Berlings saga". Det var också här som auktionen på Björne ägde rum. Enligt historien var Bengt Reinhold Antonsson förebild till den vackre Altringer i Gösta Berlings Saga. I kapitlet Julmiddagen avslöjas förbindelsen mellan honom och majorskan på Ekeby. Förebilder till majorskan & majoren var med stor säkerhet lagmannen Jan Sandelin och hans hustru Gustava.

Ja