Sunne kyrka

Sunne kyrka

Besök Sunnes vackra kyrka och se bland annat dopfunt från 1200-talet, kryptan och korkåpan av Sten Kauppi.

Sunne kyrka - "Fryksdalens domkyrka"

Sunne kyrka invigdes 1888 och är församlingskyrka för Sunne församling i Karlstads stift. På den tiden var Sunne ett rikt pastorat, därav den ovanligt stora kyrkobyggnaden. Den är faktiskt större än Karlstads domkyrka och kallas i folkmun för "Fryksdalens domkyrka". 

Det har funnits kyrkor i Sunne ända sedan 1200-talet och det är från den tiden kyrkans äldsta föremål, dopfunten tillverkad i norsk täljsten, kommer. I Sunne kyrka finns många fina instrument. Värt att nämna är läktarorgeln från 1913, kororgeln från 1981 och Steinwayflygeln. Här finns också värdefulla silverföremål och textilier.

Byggnad och inventarier

På platsen där Sunne kyrka står har det funnits kyrkobyggnad sedan medeltiden. De första kyrkorna var i trä, 1641 byggdes den första stenkyrkan, vilken brann ner 1699. Därefter byggdes den återigen upp och utökades ett par gånger - denna gång stod kyrkan kvar till ännu en brandolycka 1886. 1888 stod kyrkan som den ser ut idag klar. 

Vackra och sällsynta föremål finns i kyrkan, som en dopfunt av norskt täljsten från 1200-talet. Altartavlan utfördes av Simon Sörman. Kyrkan har haft orgel redan sedan 1730, numera en modern sådan som även kompletteras med en kororgel. 

Bröllop och konsert

Utöver gudstjänst varje söndag är Sunne kyrka en populär kyrka fär både bröllop och konserter i trakten. Den använda flitigt vid skolavslutningar och under evenemang som Sunnes kulturvecka.

Sunne kyrka
Sunne kyrka
Insidan av kyrkan
Insidan av kyrkan
Ja