Tossebergsklätten

Tossebergsklätten

Följ en serpentinväg upp till en vidunderlig utsikt och njut av vackra Fryksdalen

Tossebergsklätten
Göran Tunström skriver i sin bok Tjuven "Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld". Fler författare som har inspirerats av utsikten är Selma Lagerlöf och Anders Fryxell. 

Tossebergsklätten reser sig 343 meter över havet och du tar dig dit på en två kilometer lång "serpentinväg" som stiger över 200m. Belöningen är en vidunderlig utsikt och i caféet kan du njuta av en god fika eller något svalkande under sommaren. Namnet antyder att det i folktron ansågs bo jättar och bergfolk här. Tosse tror man anspelar på äldre dialekt där tusse var jätte och toss betydde troll.  

Gurlita klätt

Det sägs att Selma Lagerlöf ska ha fått inspiration till Gösta Berlings saga när hon stod här uppe på toppen och blickade ut över landskapet. Kanske såg hon en björn. Hon döpte i vilket fall om berget till Gurlita klätt i litteraturen och många kanske minns kapitlet om den stora björnen på Gurlita klätt. Och när det gäller Värmlands ”nationalsång” Värmlandsvisan så påstås det att Anders Fryxell ska ha funnit orden till den på just denna plats.

Ja