vandring-trollskog-helbreddspuff
vandring-trollskog-helbreddspuff

Vandra i Sunne

Vi har vandrat i alla tider. Genom att vandra kan vi lyssna och dofta på skogen, höra fåglar och kanske se andra vilda djur. En bra led är förstås olika och beror på tycke och smak. Men att vandra leder där du inte behöver vara orolig för att inte finna fram är väl ändå det bästa. Flera av de certifierade vandringslederna så kallade Värmlandsleder finns i Sunne. Dessa leder är certifierade bland annat för att de garanterar tydlig ledmarkering.

20 leder att utforska

I vårt område finns cirka 20 leder. Vi har leder som i längd varierar mellan 2 till 17 km. Fast kombinerar du vår längsta led med anslutande leder befinner du dig helt plötsligt i ett ledsystem av vandringsleder som tillsammans är 50 km. De flesta lederna ligger i området väster om Sunne i Gräsmark. Det här området har också en spännande historia att ta del av. Vad sägs om historien om den storväxte Peckeregutten som först la en stor sten i bäcken för att därefter bära över sin ko.

Vandringspaket – boende och vandring i Sunne

Vi har många leder att välja bland och för att prova flera leder erbjuder flera hotell vandringspaket. Här presenterar vi olika paket för din vandring i Sunne och Värmland. Du väljer boende som passar dig och vandrar leder som finns här eller i vår närhet.

vandring-gruvrundan-stig-standard

Xrundan – vandra och quizza!

Nu kan du motionera både kropp och knopp med Xrundan – en digital tipspromenad du gör via en app i mobilen. Appen har tagits fram som ett folk- och företagshälsoprojekt för att uppmuntra till motion och frisk luft.

vandring-stammar-stig-storbild

Vandra med barn i Sunne

Visst vill vi ta med hela familjen på vandringen. Att ta med barn på vandringen är både kul och lärorikt. Det gäller bara att välja leder som passar för åldern och vana att vistas ute i skog och mark. Här kan du få tips om barnvänliga leder >

rottneros-park-barn-storbild

Vandra i Värmland från Sunne

Kom till Sunne och känn dig som hemma på ett av våra bekväma boenden. När du är på plats här så har du ett utmärkt läge att utforska vandringsleder även på andra platser i Värmland.

Pilgrimsvandring

Det finns tydliga tecken på att pilgrimer vandrat Fryksdalsleden. Men den här leden är också så kallad fornled och handelsled. Här har människor vandrat sedan urminnes tider. Pilgrmier vandrade här på 1100-talet för att ta sig till heliga platser som Nidaros men även till Skara. Ordet pilgrim betyder ”i främmande land” och det var just vad pilgrimsvandringen var. Det handlade om att bryta upp från vardagen och ge sig ut på vandring för att lära känna sig själv och få nya perspektiv på livet. Fryksdalsleden går mellan Kil och Torsby och mäter 110 km.

Vandringsbroschyr med kartor 

Att veta var man befinner sig på leden kan vara bra för att kunna disponera tiden och planera pauser. Visst är det bäst om kaffepausen och den goda matsäcken finns kvar när man når fram till det perfekta raststället invid sjön. I Sunne har vi tagit fram en vandringsbroschyr med kartor över de flesta av våra leder. Du kan läsa broschyren digitalt eller beställa hem den i pappersformat.

Sundsbergs friluftsområde

Vid Sundsbergs friluftsområde finns den första vandringsleden som certifierades som en så kallad Värmlandsled. Sundsbergsleden ligger alldeles bakom Selma Spa och den passerar flera platser där man som vandrare vill stanna för en paus. Från utsiktsplatsen ser man ner över Sunnes tätort och sjön Fryken. Vid fågeldammen liksom vid Vintertorpet finns rastplatser med möjligheter att grilla. Området har även motionsspår och cykelled för MTB.

Vandringskängor och ryggsäck

Utrustning när man vandrar är viktig. Att ha lämpliga skor eller kängor kan faktiskt vara helt avgörande för hur du upplever vandringen i Sunne. Kosta på dig ett par skor som sitter skönt och tänk på att de helst ska vara 1 cm längre än vanliga skor. Fötterna sväller lite när man vandrar. En ryggsäck för att ta med dig det goda du vill fylla på med under vandringen är bra. Inget blir kul när energin tar slut. 

Vandra med hund

Visst är det en fröjd att kunna ta med sig sin bästa vän, alltså hunden ut på vandring. Vad du ska tänka på är att hunden ska vara kopplad under stora delar av året. Dels för att det finns andra vilda djur i skogen och dels för att visa hänsyn till andra vandrare. En bra idé kan vara att använda välpassande sele istället för halsband till hunden – då kanske du får lite draghjälp! Om du fäster kopplet i ett midjebälte så slipper du hålla i kopplet under vandringen och får händerna fria. Välj en led som din hund klarar av. Det beror så klart på både hundens kondition, ras och hälsa. Tänk också på att hunden vill fylla på med energi så i din ryggsäck finns inte bara mat till dig utan också till vovven.

Vandring med guide

Under Sunne Vandringsvecka erbjuder vi vandring med guide. Att vandra med guide ger dig en annan upplevelse än om du vandrar på egen hand. Våra guider kan berätta historier om Peckeregutten och om Lomjansguten. Lomjansguten levde långt före Peckeregutten och var svedjefinne. Västanå Teater har dramatiserat historien om Lomjansguten vid föreställning i Berättarladan. Livet på Finnskogen var inte lätt och långt ifrån hur vi lever idag. Kanske är du intresserad av tidig industrihistoria och gruvdrift. Det kan du också få höra om under de guidade vandringarna. Under 2024 pausas vandringsveckan.

Sunne vandringsvecka pausas 2024

Under några år har vi erbjudit vandringsvecka med guide Sunne Vandringsvecka. 2024 pausas denna och vi hänvisar istället till Vandringsdagar -vandringspaket som de olika hotellen erbjuder

vandring-samling-standard

Vandringringsberättelser längs Gruvrundan

Vandringsberatterser-Gruvrundan