Västanå teater och Berättarladan

Upplev Västanå teater i Berättarladan och deras vackra, tänkvärda, förunderliga, färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst.

Västanå teater och Berättarladan

Västanå Teater och Berättarladan är en av Sveriges största sommarteatrar. Under vintern 2019 bjuder de in till Västanå Jul. Under sommarmånaderna spelar teatern på sin stora hemmascen i Berättarladan, strax utanför portarna vid Rottneros Park, cirka 5 kilometer söder om Sunne. Västanå Jul spelas i den nya vinterbonade salongen Loftet i Berättarladan.

Skådeseplare håller Selma Lagerlöfs verk vid liv

Västanå Teater har ett speciellt sätt att uttrycka sig med hjälp folkloreinspirerad dans, musik och dräkter. Tillsammans med den fantasifulla berättartekniken skapas något som är mystiskt, magiskt och vackert. Sedan starten med Nils Holgersson 1999 har en rad succéer avlöst varandra. Vackra, tänkvärda, förunderliga, färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst.

Under åren har många av föreställningarna byggt på Selma Lagerlöfs verk men även Strindberg, Ibsen och Shakespeare har spelats i Berättarladan. Sommaren 2018  är det dags för den tredje delen av Löwensköldscykeln, Anna Svärd.  

Kostymutställning

Sommartid visas kostymer, masker och rekvisita från Västanå Teaters föreställningar i Berättarladan, i samband med föreställningar. Ett hundratal av Inger Hallström Stinnerboms kostymer från samtliga uppsättningar finns att beskåda, tillsammans med masker, rekvisita och dekorelement. 

Du kan till exempel se kostymer och föremål från Akka från Kebnekaise, Kejsarn av Portugallien, Peer Gynt, Romeo och Julia och många andra som dansat förbi under föreställningarna i Berättarladan.  Utställningen ger en stunds stilla meditation och du kan lyssna till de gångna årens teatermusik, innan du besöker kvällens föreställning. 

Inger Hallström Stinnerboms dräkter har beskrivits som mirakel, så ta chansen att se dem. Butiken och kostymutställningen har öppet föreställningsdagar från och med två timmar innan föreställning.

Ja