Utflyktsmål

Caféer runt Fryken

Är du sugen på en fika, kaffe med dopp eller en glass? Här får du tips på olika platser där du kan stanna på en fika. Om du följer rutten från 1 till 15 så blir det en rundtur runt Fryken. Vi startar i söder med första stopp i Västra Ämtervik och därefter E45 norrut. I Torsby vänder du söderut på östra sidan av Fryken.
Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2023-03-21
Dela:
rottneros-park-picknick-storbild

 1. Fika på Rottneros Parks café

Alldeles vid entrén in till parken ligger café som erbjuder saft och kaffe med dopp. Kanske är det svårt att välja, vanilj eller choklad, liten kaka eller bulle, paj med grädde eller vaniljsås? En sak är säker, det finns många goda alternativ. Kanske är du mer sugen på en god macka med brieost och salami till ditt kaffe,  det finns det också här.

2. Sundsbergs gård, café och konst

Hembakade kanelbullar, Kärleksmums med kokos och sju sorters kakor. Kan det bli mer svensk traditionell fika. Här sitter du i gårdens butik och fikar eller på uteserveringen strax utanför. Före eller efter fikat rekommenderar vi en liten rundtur bland husen och i caféet för att se på konsten och prylarna i butiken.

3. Citykonditoriet i centrala Sunne

Söker du efter ett klassiskt café med bakverk som Budapest- eller Operabakelser, wienerbröd, kanelbulle eller en biskvie då ska du bege dig till Citykonditoriet på Storgatan 32 i Sunne. Här finns sittplatser både inomhus och under sommaren på caféets uteservering. Sortimentet är stort och du finner alldeles säkert något som passar dig.

4. Saffran och Vitlök café

På den här restaurangen serveras lunch men du kan även fika här.  Du hittar cafét i Bibliotekshuset. Under sommaren finns det uteservering på innergården där du kan avnjuta kaffe med kaka,  en god chokladbit eller om du vill ha glass till din fikapaus. Här finns italiensk glass från Il Primo. 

5. Sunne Hembygdsgårds glasscafé

Vid Hembygdsgården i Sunne finns café med glassmeny. Här kan du beställa nygräddade våfflor och  glass. I den söta lilla röda stugan sitter du vid bord med olika stil. Varje bord har sin egen kaffeservis och här känns det väldigt hemtrevligt.

 6. Café Villa Helios

Mitt i Sunne, i ett av Sunnes vackraste hus, Villa Helios, finner du ett café som serverar goda bakverk och smörgåsar. Njut av dessa och av den vackra och tidsenliga inredningen. Villa Helios byggdes 1904 i den för tiden moderna byggnadsstilen Jugend. Även insidan skvallrar om vad som gällde den tiden, som till exempel mörka bröstpaneler och stuckatur i taket. Låt dig inte hämmas av att det under 60 år var tandläkarmottagning här, utan njut av det söta som bjuds.

7.Fika på amerikanskt vis på Diner 45

Glass och stora amerikanska muffins. Kanske är det här stället mer känt för sina hamburgare men är du sugen på en amerikansk dessert eller Milk-shake så kan vi kalla det för fika. Har du amerikafrämmat kanske det här mer liknar deras fika. Välkommen och känn dig lite amerikansk du med.

8. Tossebergsklätten

Den slingriga serpentinvägen tar dig upp för berget för en fika med utsikt. Här serveras kaffe och kakor eller andra bakverk på över 340 meters höjd över havet. Nu är det inte havet du ser där nere, det är Fryken såklart. En så hissnande utsikt kan göra att det suger till i magen. Bästa att inta fika på platsen.

9. Nya Wienerkonditoriet i Torsby

I Frykens norra ände ligger Torsby. Här finns populära Nya Wienerkonditoriet. Här finns några lokala specialiteter som är särskilt populära bland lokalbefolkningen. TV-kaka med vaniljkräm är en och Chokladmolusk är en annan. Nu vänder vi söderut på fikaturnén. Kör mot Lysvik på Olebyvägen.

10. Bada Herrgård på väg söderut

Första stoppet blir i Bada. Här finner du gårdsbutik och ett charmigt café på Bada Herrgård. Hembakat bröd är grunden i deras goda smörgåsar och kakorna smakar mer. Slå dig ner i herrgårdens salonger och njut av den fina inredningen. Kanske blir du även sugen på att handla i deras gårdsbutik.

11. Gofika på Café vid Frykens Pärla

Här kan du beställa kaffe som cappuccino eller espresso om du föredrar detta framför vanligt värmländskt kaffe. Kanske vill du ha en lyxig chokladpralin till kaffet. Det finns flera olika att välja bland. I disken finns också olika fikabröd, kakor och pajer att välja bland. Utsikten ock läget vid Fryken får du på köpet.

12. Mormors glasscafé i Lysvik

Det här är Sunnes absolut populäraste ställe för att äta en glass. Inte så konstigt. En meny full med fantasifulla glassar. Det smakar lakrits, vanilj, choklad och pistage. Det är grädde och strössel och det är paraplyer och fina uppläggningar. Det är kaffe i kaffekoppar från förr och det är mysigt i trädgården med utsikt ut över Fryken. Ett riktigt glassigt ställe.

13. Mårbacka café

Om Selma Lagerlöf själv fick välja då skulle det vara bakverk med kokos, äpplen, vinbär och skrädmjöl. Så klart är det just vad du finner i Mårbackas härliga café. Av skrädmjöl bakas Mårbackakakan som serveras med grädde och lingonsylt (eller krössylt som vi säger här) och Skrädmjölsdrömmar så klart. Kakor och bröd som serveras här är bakade på plats och stämmer väl med vad Selma skulle ha serverat. Sätt dig till rätta i den fina vita möblerna i skuggan under träden och njut. Det skulle Selma ha gjort.

14. Alma Löv museum med café

I den gamla ladan som går under namnet Paleis Oranjestraat ligger Alma Lövs café. En av Värmlands mest kreativa och spännande miljöer för ett café. Här sitter du bland konsten och avnjuter ditt kaffe. Eller varför inte ta med dig kaffet och fikat ut i hagen utanför. Här är gräset grönt och här betar hästar. Slå dig ner och känn lugnet.

15. Café Freja

Det här cafét ligger i Sveriges första Järnvägsstation. Det är vårt sista stopp på Fikaturen runt Fryken. Namnet Freja är inspirerat av namnet på ångbåten som trafikerade Fryken men som så olyckligt förliste. På caféet avnjuter du goda hembakade fikabröd och kakor.  Är du mer hungrig så finns även mackor med olika fyllning.