Sillegården, Västra Ämtervik är stängd 2024

Till Sillegården i Fryken kom den som ville njuta av en fridfull plats, en plats som också inspirerat många konstnärer. Särskilt sevärt är restaurangen med takmålningar. Gården historia startar med Sillegårdsbrunn och varmbadhuset men utvecklas som pensionat under Ida Sahlströms tid här. Sillegården är inte öppen 2024 men kanske kan gårdens historia intressera dig

Brunns- och badanstalt 

Det var en gång ett varmbadhus vid Frykens strand som hette Sillegårdsbrunn. Redan på 1700-talet blev det populärt bland herrskap och de högre stånden att sommartid ägna sig åt så kallade källkurer. 

För detta ändamål skapades Sillegårdsbrunn. Under 1800-talet kom det hundratals besökare hit för att ”dricka brunn”. Vattnet var radioaktivt och på den tiden fanns det teorier om att det var hälsosamt.  

Ida Sahlström, även kallad Fryksdalsmora

Ida Sahlström kom från Torsby och var dotter till självaste Fryksdalskungen. Själv fick hon namnet Fryksdalsmora. Ida for till Stockholm för att utveckla sina konstnärsdrömmar. Hon hade flera strängar på sin lyra. Ida uppträdde på Skansen med historier på Fryksdalsmål. Hon formgav möbler men främst var hon textilkonstnär. 

Hon återvände efter en tid i Stockholm till Värmland tillsammans med sin make August. Fryksdalskungen hjälpte paret med köp av Sillegårdsbrunn. Badhuset renoverades och baderskor anställdes samtidigt som Ida och August utvecklade Sillegårdens pensionat. 

Konsten på Sillegården

Ida Sahlström var känd för sitt driv och var en sann entreprenör. Hon ritade själv restaurangen i fornnordisk stil med 6 meter i takhöjd. Idas två syskon konstnärerna Anna och Bror dekorerade väggarna. 

Här sitter du i miljö skapad under tidigt 1900-tal på möbler formgivna och byggda av de tre syskonen Sahlström. Ida skapade textilier och hade flera väverskor anställda till hjälp. Det vävdes trasmattor och hålgardinen Fryksdalsrutan. Ida Sahlströms textilkonst blev känd i hela Sverige och drev dåtidens värmländska textila center. 

Erling Ärlingsson

Margit, äldsta dottern till Ida och August, gifte sig med konstnären Erling Ärlingsson. En av Göteborgskoloristerna. Paret bodde en tid på Sillegården och drev under en tid pensionatet. När Ida Sahlström dog 1963 fortsatte pensionatsrörelsen men lades ner 1973. Besökarna fortsatte dock att komma för nu ville man se Erling Ärlingssons konst. Flera väggmålningar är signerade EÄ och ett motiv beskriver berättelsen om Gösta Berling.

Sillegårdens restaurang

På Sillegården har det alltid serverat god mat. Menyn må ha sett olika ut och gästerna har kommit från olika håll. En av gästerna lär ha varit Selma Lagerlöf. Hon kanske kom med ångbåten över sjön rentutav.

Sahlströmsgården i Torsby

I Torsby finns gården där Ida Sahlström växte upp. Här driver familjen Sahlström hotell, restaurang, butik och konferens. Här kan du också följa med på en guidad tur och få fler berättelser om konstnärerna i familjen Sahlström.