Utflyktsmål

5 måsten för den kulturintresserade som besöker Sunne 2022

Publicerad 2022-06-27
/
Uppdaterad 2022-06-27
Dela:

En tur i Fryksdalen om sommaren bjuder på många upplevelser för den kulturintresserade. Det är inte många platser som kan stoltsera med så många kända kulturskatter. Sunne har sedan länge lockat till sig kreativa människor och vi kan idag besöka en Nobelpristagares hem, njuta av en blomster-och skulpturpark med influenser från barocken, överraskas av samtidskonst i lilla byn Smedsbyn, underhållas i Berättarladan av skådespelare med mångårig vana och besöka ett vackert konstnärshem.

Här är 5 kulturella höjdpunkter under sommaren 2022.

1. Västanå teater i Berättarladan

I hela 50 år har Västanå teater verkat på teaterscenen. Sedan 1999 är Berättarladan teaterns hemmascen. Under jubileumsåret spelas ”Sagan om en saga” en kavalkad av scener från teaterns tidigare föreställningar med anknytning till Selma Lagerlöfs berättelser.

”Saga om en saga” visas 25 juni -10 september.

Läs mer här: Västanå Teater berättar – Västanå Teater (vastanateater.se)

2. Mårbacka minnesgård

Mårbacka är Selma Lagerlöfs barndomshem. Ett hem som hon lät köpa tillbaka och renovera efter att hon som första kvinna fått Nobelpriset i litteratur 1909. Här levde hon från 1920-talet till sin bortgång 1940. Idag kan du gå guidad tur i huset och se det orörda hemmet, höra berättelser om Selma Lagerlöf och om livet på gården. I ladan och på loftet visas utställningar med tema -Så skapas ett författarhem.

Mårbacka har öppet dagligen mellan 11 juni – 28 augusti

Läs mer: Hem – Mårbacka (marbacka.com)

 3. Rottneros Park

När parkens grundare Svante Påhlson skapade denna stora blomster- och skulpturpark var hans tanke att skapa ett romantiskt skimmer över sagans Ekeby från Selma Lagerlöfs berättelse om Kavaljererna på Ekeby. Påhlson ville möta förväntningarna hos de många turister som kom till Rottneros för att se kavaljerernas miljö. I sommar arrangerar Rottneros Parks vänner fotoutställning i Lökboden. Två guideslingor i appen Sagolikasunne gör att du får veta mer om parkens historia och skulpturer under ditt besök.

Rottneros park har öppet dagligen mellan 28 maj- 4 september

Läs mer: Rottneros Park: Startsida

4. Sillegården-ett konstnärshem

Från början var Sillegården i Västra Ämtervik ett så kallat varmbadhus och brunnsbad. 1915 köpte Fryksdalsmoran Ida Sahlström och hennes man August badet och skapade ett sommarpensionat. Idas syskon var liksom henne själv kreativa och konstnärliga. En matsal i fornnordisk stil skapades. I den kan du idag äta och njuta av målningar på vägg och i tak. Här vilar ett sällsynt lugn och en bedårande utsikt gör det verkligen till en njutbar plats. Under sommaren 2022 arrangeras sommarkonserter i trädgården.

Läs mer Semester i Värmland – Hemester & Svemester nära Sunne | Sillegården (sillegarden.se)

5. Alma Löv, Museum of Unexp.Art

a inte det oväntade. Modern samtidskonst visas i lilla byn Smedsby i Östra Ämtervik. Årets utställning var rubriken ”Dreams and Illusions”. Ett tiotal konstnärer medverkar och med drömmar och illusioner som en röd tråd genom utställningarna som visas dels i huvudbyggnaden men också i de olika paviljongerna. Missa inte det här! Vad är människans inre föreställningar och vad är den fysiska verkligheten.

Alma Löv har öppet 18 juni-28 augusti

Läs mer: Home – Alma Löv Museum of Unexpected Art (almalov.se)