Utflyktsmål

7 utflykter i naturen du inte får missa i Värmland

När du besöker Sunne och har Sunne som utgångspunkt för ditt äventyr vill vi här tipsa om dagsutflykter som ger dig bra naturupplevelser i Värmland.
Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2021-06-07
Dela:
Glaskogen 2014 Öyvind Lund

Glaskogen

Värmlands största naturreservat Glaskogen ligger väster om Sunne. Här finns leder för kanot och vandring. Över 30 mil vandringsled och på vissa av vandringslederna kan du även cykla på. Det här är ett mecka för den som vill ut i vildmarken. I ett landskap skog, myrar, sjöar och tjärnar är det svårslaget för en riktig naturupplevelse. I det här området lever också den vita älgen. Det finns många älgar i Sverige och Värmland. Den vita älgen däremot är mer sällsynt. Kanotlederna är olika långa och vissa lämpar sig bra för den som är nybörjare, som turen som går över Buvattnet. Den paddlar du på ett par timmar. Är du mer van så finns det flerdagsturer som går över sjöar som Stora Gla och Lelången, dessa turer beskrivs som medel till svåra turer. Vid Glaskogens Infocenter finns kanoter och utrustning att hyra. Här kan du också köpa karta så du ser var vandringslederna går.

Vänern i Kristinehamns skärgård 

Vill du ta dig ut på Vänern på egen hand eller med en turbåt är Kristinehamn rätt plats. Skärgården som finns strax utanför Kristinehamn är väldigt vacker och bjuder på många upplevelser. Turbåten som går från Kristinehamns inlopp gör stopp på flera av öarna. Här kan du precis som i Grekland;  Ö-hoppa. Vålön ligger ganska nära fastlandet så hit tar du dig snabbt. Här finns en fin Sandvika, en badplats med sandstrand precis som man kan misstänka av namnet. Här finns det också vandringsled ut till Kalvön och Sibberön. Långholmen, Alvön och Saxholmen är andra öar som du kan besöka. Med Bojorten kan du också åka, kanske vill du följa med på en av deras Piratturer.

Vänern och Värmlands Naturrum i Mariebergsskogen

Vill du uppleva ett innanhav. Vänern är Sveriges största sjö och du kan lätt göra en dagsutflykt för att uppleva denna mäktiga sjö. I Sverige finns ett trettiotal naturum och i Karlstad finner du Värmlands naturrum. Det här är ett naturrum som beskriver naturen kring Klarälvsdeltat. Alltså den plats där Klarälven rinner ut i Vänern. Här kan du lära mer om Vänerns fiskar och fåglar som trivs i deltat.

 Klarälven

Klarälven slingrar sig som en blå orm genom hela landskapet Värmland. I Norge heter den Trysilälven men när den kommer in i Sverige och Värmland så byter älven namn till Klarälven. Sunne ligger i Värmlands andra stora dalgång Fryksdalen. Klarälvdalen är smalare och landskapet med skogen kommer nära. Här arrangerar Vildmark i Värmland flottfärder. Du får bygga din flotte själv av timmerstockar och när den är färdig ta dig söderut. En unik upplevelse som prisats av t ex National Geografic.

Halgån med Brattfallet och Femtån

Ett tillflöde till Klarälven är Halgån. Strax norr om Ekshärad rinner Halgån ut i älven. Här finner du också en vandringsled Halgåleden som tar dig genom en geologiskt intressant miljö. Där leden startar finns Brattfallet. Som en sevärdhet i sig är denna canyon Långt där ner kommer och periodvis  när vattenståndet är högt är fallet dramatiskt. Längre norrut längs riksväg 62, i Ambjörby, har Femtån samma mål, att mynna ut i Klarälven. Här finns en led som går på var sida om vattnet. Även här kan du se ett vattenfall, Fämtfallet. En hängbro i änden av leden gör att du kan ta dig över på andra sidan där leden vänder tillbaka. 

Branäs och Långberget

När du tar dig norrut i Värmland tar du dig till de stora skogsvidderna. Via riksväg 62tar du dig norrut i Värmland. Du passerar Branäs som är välkänt som en bra skidanläggning för familjer och barn. Strax norr om Sysslebäck går vägen upp till Långbergets sporthotell. Här finns aktiviteter och nära naturen upplevelser hela året. På vintern är man en anläggning som är bland de ledande i Sverige på längdskidspår. Sommartid är det här en bra plats för vandring på bland annat Nordvärmlandsleden eller cykel på alla små stigar och vägar. Långberget arrangeras älgsafari och andra guidade aktiviteter. Vill du ta dig ut i naturen själv finns det bra såväl bra fiskevatten och kanotleder. Har du inte egen kanot kan dessa hyras på sporthotellet.

Tilas Stoll

Nordost om Filipstad vid Persberg ligger Högbergsfältets naturreservat. Det här området är känt som mycket mineralrikt. Långban som ligger alldeles i närheten räknas som världens mest mineralrika plats. I Långban visar Värmlands museum hur man förr bröt efter den eftersökta malmen och förädlade densamma.  Det är här en del av Värmlands Bergslag. Vid 

Högbergsfältet finns Tilas Stoll. En stoll är en gruvgång som är horisontell. Gruvan är öppen så du kan gå in och se hur den ser ut inifrån. Namnet Tilas kommer från bergmästaren Daniel Tilas som var aktiv här i mitten av 1700-talet. Tilas Stoll blev känt över hela världen när Alice Cooper delade en bild i sociala medier från platsen.