Natur och äventyr

Njut och lek i vatten

Vårt förhållande till vatten är starkt. Vatten är källa till livet. Vi dricker vatten, vi badar och tvättar oss i vatten och vi vattnar våra grödor med vatten. Att vatten ibland kallas regn och det råkar vara midsommar brukar vi inte gilla men om vattnet kommer från en fontän på Sunne Sommarland, ja, då är det bara kul.
Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2021-06-07
Dela:
sunne-vattenland-kvinna-storbild

Sunne Sommarland en plats för vattenlek

Vid Sunne Sommarland kan både stora och små bada och leka i pooler och vid åkattraktioner med vatten i. Om du inte är så modig att du provar Fritt fall så finns det andra saker att testa som Duellen eller Lazy River. Sunne Sommarland erbjuder vattenlek för alla i familjen. På området finns gott om solstolar för en stund i solen. Är inte vädret på topp så finns bastu och laguner att värma sig i. För den som vill bada och leka i sjön Fryken en wipe-outbana där du kan tävla med dina vänner om vem som kommer först till toppen

14 bra badplatser i Sunne

Visst är det skönt att slänga sig i en skogstjärn bara så där spontant och galet under en svettig vandring om sommaren. Men ibland är det ju också skönt att vila på en strand med en god bok och ha med sig fikakorg för en heldag vid en iordningställd badplats. Befinner du dig i Gräsmark kanske du väljer Trötviks badplats i sjön Rottnen. Är du i Lysvik besöker du kanske badplatsen vid Frykens Pärla. Hitta din badplats i Sunne här. Vill du simträna eller bada inomhus så är det bara en halvtimme till Torsby badhus

Kanot och kajak

Att uppleva naturen strax över vattenytan som man gör när man tar sig fram i en kanot eller kajak är fantastiskt. Från den här platsen kan du nästan oupptäckt komma nära bävrar och fåglar som håller till vid vattnet. Det finns en fin kanotled i älven Rottnan i Gräsmark. Har du inte egen kanot så finns det att hyra vid campingen i Gräsmark. Flera av sjöarna i Sunne är också trevliga att paddla på, som Mangen och Borrsjön. Men glöm inte flytvästen.

Fiske i Sunne

Flera av sjöarna i Sunne erbjuder bra fiske. De vanligaste fiskarna man kan fånga är gädda, abborre,  mört och braxen. I några av sjöarna planteras det ut laxöring så även det ingår i det som kallas fiskelycka. Att fiska behöver inte vara komplicerat. Du behöver ett metspö med flöte och krok, tålamod och ett fiskekort.

Sjöar och vattendrag i Sunne

Sunnes största sjö är Fryken. Som ju består av tre sjöar från Fryksta i söder till Torsby i norr. Mitt i Fryksdalen delar sjön Sunne i öst och väst. Förr i tiden var det långt till platser på andra sidan sjön. När Selma Lagerlöf, som bodde i Östra Ämtervik, fyllde 70 år förvånades man över att flaggan inte hissades i Västra Ämtervik. En man påstod då att det berodde på att på västra sidan sjön var Selma Lagerlöf inte så känd.

Vattnets kraft

Förutom Fryken finns det många små sjöar och skogstjärnar, en och annan bäck eller å i Sunne. Förr i tiden var åar och bäckar nödvändiga för att driva kvarnar där bönderna malde sitt spannmål till mjöl. Flera kvarnbyggnader finns kvar, som i Bäckalund, Ransbysätter och Stöpafors.