Natur och äventyr

Bucket list – 10 saker du bara måste uppleva när du är i Sunne, Värmland

Publicerad 2022-01-05
/
Uppdaterad 2023-02-06
Dela:
SUP-i-Sunne-oppet-vatten-med-motljus

I vår bucket list ser du förslag på spännande och annorlunda upplevelser i Sagolika Sunne. En bucket list är en lista på allt man vill göra och se i sitt liv.

Upplev Mårbacka

I Östra Ämtervik på gården Mårbacka levde författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.  Här kan du se hennes barndomshem som hon rustade upp under 1920-talet. Låt guiden ta dig med runt i huset och få höra spännande berättelser från Selma Lagerlöfs liv. Föreställ dig hur det var att leva här på Selmas tid.

Paddla SUP-bräda från Årosbron till Rottneros

I södra delen av Rottnen mynnar Rottnan ut. Lägg i din SUP och paddla nedströms genom en sagolik miljö med tät vegetation. I början är det öppet men sen blir det smalare och man vet aldrig om det finns Hobbit’s här eller krokodiler. Coolt helt enkelt. Räkna med ett par timmars underbar SUP-tur.

Rullskidor uppför Tossebergsklätten

En spektakulär utsikt väntar när du väl är uppe och du får alldeles säkert bra stakträning. Perfekt upplevelse för den våghalsiga rullskidåkaren som vill göra som landslaget gör. Vägen vindlar sig uppför berget som en serpentin. Att ta sig upp här är en bedrift, något att skryta med. Se upp för bilarna!

Åk raggarbil genom Sunne

I området kring Sunne och Torsby är intresset för bilar stort. Under sommaren vimlar det av amerikanska bilar från 50- och 60-talet. Våga fråga om du kan få åka med. Det blir en skön upplevelse att se slingrande vägar längs Fryken från en gammal Chevrolet. Passa på att fråga om bilen, kan utlova en berättelse på ren och skär värmländska.

Frossa i nävgröt av värmländskt skrädmjöl

I Sunne produceras det Värmländska Skrädmjölet som numera är skyddat av EU som geografiskt beteckning. Att äta nävgröt gjort av skrädmjöl är verkligen ett måste här i Värmland, åtminstone en gång. Du blir garanterat mätt. Flera hembygdsgårdar runt om i Sunne och Torsby serverar denna rätt. Passa på att smaka när du är här. Annars köper du skrädmjöl och lagar rätten själv enligt recept på påsen. Servera med stekt fläsk och lingonsylt även kallat ”krössylt”.

Äta glass på Mormors glasscafé

Vad är en sommar utan glass? På Mormors glasscafé i Lysvik, i det gamla kapellet serveras glass fantasifullt och med namn som Mormors gottegris eller Mormors lortgris. Du blir inte besviken men risken är att du blir mätt. Är det vacker väder så finner du plats i trädgården och härifrån har du en magisk utsikt över Fryken. Bara att njuta!

Matlagningskurs på Kulinarika, Västra Ämtervik

Smaker av Värmland och lokal mat när den är som bäst. Boka in dig på en kurs på Kulinarika och lär mer om hur riktiga kockar jobbar. Här är du delaktig, lär dig nya tricks i köket och får vägledning om hur du ska göra för att det ska smaka som bäst. Tips och trix kan vara bra för alla och något att skryta med när du kommer hem.

Trigga din fantasi på Alma Löv

Museet i Smedby, Östra Ämtervik, har undertiteln Unexp. Art och just Unexp. som står för oväntade upplevelser. Är det obegripligt? Triggar det dina tankar eller förstår du ingenting? Här har du en möjlighet att uppleva nutida konst i flera fantasifulla paviljonger. Det är samtida målningar, skulpturer, film och installationer. Spektakulärt med små medel.

Skärmflyg från Tossebergsklätten

Gå utanför komfortzonen och hoppa från en klippa. På Tossebergsklätten finns en avsats där du som gillar skärmflygning kan starta din tur. Tag sats, släng dig ut och följ vindarna uppåt som en fågel. Här uppe kan du njuta av utsikter över hela Fryksdalen. Är du inte sugen på ett hopp så finns det fina möjligheter att se utsikten från marken. Kanske faktiskt räcker för de flesta, men är du äventyrligt lagd så passa på att flyga.

Västanå Musik & Teater i Berättarladan

Varje år tolkar Västanå Musik & Teater ett verk av Selma Lagerlöf på deras hemmascen i Berättarladan. Har du inte sett deras skådespel, berörts av deras musik eller fascinerats av deras dräkter och scenkonst, då är det dags nu.

Köp ett hus och stanna

Om du nu inte förstått det än, Sunne är platsen i Värmland där det är mest sagolikt. Här upplever du Värmland på riktigt. Längs Frykens strand, i de charmiga kyrkbyarna, på en av våra fina vandringsleder, på en massagebänk på Selma Spa, vid en prunkande blomsterrabatt i Rottneros Park, på skidor i backen vid Sunne ski & bike, på shoppingtur i Sunne centrum eller i skogen på jakt efter blåbär.  Allt är äkta och livets goda finns för alla åldrar.  livets goda. Besök en mäklare när du är i Sunne. Välkommen till vårt paradis -Sagolika Sunne!