Utflyktsmål

Gårdsbutiker i Sunne

I trakten kring Sunne i frodiga Fryksdalen finns odlare och producenter som låter sälja sina godsaker och annat i gårdsbutiker. Perfekt utflyktsmål för den matintresserade.
Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2021-06-14
Dela:
s-nou-MjeQdrPWEfc-unsplash

Lokalproducerade godsaker 

Sunne och Fryksdalen är en bördig och bra plats att odla på. Bra för oss som gillar lokalproducerat. Här finns det producenter av ost, korv, sylt, öl,  must och mycket annat. Många av producenterna säljer sina produkter via gårdsbutiker eller via Reko-ringar. När du är i Sunne kan du söka efter Reko-ring Fryksdalen på Facebook för att boka dina varor och få information om var utlämningsplats är.

Kulinarika en mat- och vingård i Fryksdalen

I Västra Ämtervik vid Aplungen finns Kulinarika. Här odlas det äpplen och mustas när det är moget och dags för det. Hos Kulinarika kan du gå kurser och avnjuta avsmakningar av olika slag. I deras gårdsbutik kan du köpa deras goda äppelmust och andra goda saker som de producerar med känsla för smak och kvalité. Flera av restaurangerna i Sunne serverar Kulinarikas produkter. Är du på teater i Berättarladan eller besöker Mårbacka så har de mat från Kulinarika.

Grinnemo hallon och honung

I Gräsmark odlas det hallon och här finns bin som ser till att den godaste honungen skapas. Det här är en odlare som prisats för goda smaker. Företaget har förärats guldmedalj för gott mathantverk. Rabarber odlas också och av den görs både saft och chutney. En annan chutney nämligen den av trattkantareller är en annan god produkt. 

 Lokalt öl från Fryksdalen

I Sunne finns det två lokala producenter av öl. Här sker hantverksmässig tillverkning i microbryggerier. Frykenölet bryggs av Västra Ämterviks Bryggeri. Låt inte namnet lura dig för de håller till inne i centrala Sunne där du också finner deras lilla butik som håller öppet vid särskilda tillfällen. I Lysvik håller Fryksdalens Bryggeri till. Båda levererar till det lokala Systembolaget men finns också att köpa på restauranger runt om i Sunne.

Skrädmjöl från Värmland

I Stöpafors tillverkas det goda rostade mjölet av havre-skrädmjöl. Ett mjöl som Selma Lagerlöf också lät producera på sin tid. Hon försökte sig dessutom på att exportera skrädmjölet till Amerika. Det gick väl så där. Idag är vi glada för att mjölet finns, för här bakas de godaste Skrädmjölskakorna. Orkar du inte baka själv så serveras dessa på Mårbackas café. Skrädmjölet är också basen i nävgröt. Nävgröt med fläsk serveras på många hembygdsgårdar runt om i Värmland. På hembygdsgården i Gräsmark till exempel.

Lokal ost och korv

Lillängens gårdsmejeri till verkar getost och fjällko-ost enligt gamla traditioner. På gården kan du köpa deras produkter men flera av restauranger i Sunne serverar dessa på olika menyer. Sillegården har i sin lilla butik en kyl med lokala produkter, där kan du hitta osten. Söder om Sunne finns Fryksdalens fårfarm och Lundgrens Chark. Här tillverkas korv med olika kryddningar. Bästa sätt att få tag på korven är via Reko-ringar eller i Sillegårdens kyl.

Växter och hantverk

Hemodlat och hemlagat smakar bäst. I Bäckalund finner du Bläckhorn en visningsträdgård med olika teman och utställningar som inspirerar. Här kan du få rådgivning kring trädgården och växter samt köpa perenner och grönsaker. På Gården När Bäck finner du heminredning och hantverk med samiskt ursprung. En annan plats där det också finns lokalt hantverk att köpa på Hantverkshuset i Västra Ämtervik vid Folkesgården.

Smaka på Värmland med Sunne inslag

Årligen arrangeras en regional matmässa där du finner smaker från Värmlands olika hörn. Från Sunne deltar flera av de som är producenter här. Mässan arrangeras i Kristinehamn och brukar locka en stor publik. Här bjuds inte bara på smakbitar utan även på seminarier och kunskap om lokal produktion och metoder för det.