Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Litteratur inspirerad av Värmland

Selma Lagerlöf växte upp på Mårbacka i Sunne, varför det inte är konstigt att gården blivit ett dragplåtser och stolthet för kommunen! Kopplingen till Sunne och Värmland är stark i Lagerlöfs litteratur – både Gösta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och Jerusalem innehåller beskrivningar av platser i området. 1909 blev hon första kvinna att motta Nobelpriset i litteratur. 

Selma Lagerlöf och Sunne

Många är de författare som hämtar inspiration i svenska miljöer och orter. De låter handlingar, såväl romanser som mordplatser, utspela sig där. Som Camilla Läckbergs Fjällbacka, Mari Jungstedts Gotland, Nina Schulmans Hagfors eller Henning Mankells serie om kriminal kommissarie Wallanders liv i Ystad. Därför är det inte så förvånande att Selma Lagerlöf på sin tid hämtade sina miljöer från Sunne.

Det är framförallt i Gösta Berlings saga som Selma låter sina rollfigurer höra hemma på gårdar som har sina förebilder i herrgårdar runt om i Sunne.

Tidig uppväxt

Det faktum att Selma Lagerlöf själv växte upp på herrgården Mårbacka i Sunne har säkert en betydelse. Kanske var hon som liten flicka på besök på de andra herrgårdarna med sin familj? Kan hända att miljöerna och människorna där kittlade hennes fantasi redan då.

För Selma var tidig med sitt skrivande. Hon växte upp i en borgerlig miljö som på den tiden ofta innebar att familjens barn fick sin undervisning hemma. Det kom en lärare till Mårbacka för att undervisa Selma och hennes syskon i både engelska och franska. Selma älskade att läsa och den första bok hon läste lär ska ha varit en bok om indianer.

Hennes far, löjtnanten Gustaf Lagerlöf blev allvarligt sjuk när Selma var 10 år. Då läste Selma igenom hela Bibeln i tron att pappan skulle bli frisk av hennes läsande. Pappan blev frisk, men kanske inte på grund av bibelläsandet. Vad man däremot kan säga är att Selmas språk utvecklads genom att läsa och bidrog till att hon blev en uppskattad författare. 17 år senare dog dock Gustaf Lagerlöf. Efter faderns död måste gården Mårbacka säljas och gick då ur släktens ägo. Selma lyckades dock återköpa gården. Manbyggnaden var då ännu det gamla rödmålade engångshuset från 1700-talets slut, där hon hade bott med sina föräldrar. Hon lät bygga om huset och under åren 1921 – 1923 tillkom den nuvarande byggnaden efter ritningar av G. Clason. I detta nya hem bodde författarinnan ända till sin död 1940.

Guidas genom Lagerlöfs författarskap på Mårbacka

Fantasi och verklighet, spänning , drama och romantik krävs men visst är det bra om man får hjälp på traven av förebilder och bra miljöer för en bra berättelse. 1891 debuterade Selma Lagerlöf med romanen Gösta Berlings och här figurerar miljöer och gårdar med namn som Sjö, Lövdala, Ekeby och Hedeby Säteri. Boken handlar om Kavaljererna som levde här och en och annan patron som i verkliga livet bodde på gårdarna har fått stå förebild för hennes kavaljerer. 

Selmas hem Mårbacka kallades i boken för Lövdala och idag är herrgården öppen för besökare. I barndomshemmet guidas du och får berättelser om livet på gården och Selmas författarliv. Vill du besöka några av de andra herrgårdarna som Selma beskrev i sina berättelser så kolla in listan nedan. Namnet i parentes är vad hon själv kallade platserna i litteraturen.

I appen Sagolika Sunne finns flera guideslingor med anknytning till Selma Lagerlöfs liv och författarskap i Sunne. Appen är gratis och guideslingorna kan lyssnas på utan att du är på plats.

Besök herrgårdar från böckerna

 • Ulvsby Herrgård (Länsmansgården) Här kan du äta och bo på hotell i herrgårdsmiljö. Herrgården ligger nära Frykens sund och du kan bada bastu och bada från bryggan.
 • Mårbacka (Lövdala) Öppet för allmänheten under guidning. Varför inte slå dig ner i caféet och njuta av en Skrädmjölsdröm eller vandra i den vackra trädgården.
 • Gylleby herrgård (Munkeby) Har fungerat som vårdhem under lång tid men öppnar 2018 upp vandringshem så här kan du bo i herrgårdsmiljö
 • Rottneros herrgåd (Ekeby) Är privat bostad men kan ses under besök i Rottneros Park
 • Öjerviks gård (Sjö) herrgården brann men är återuppbyggd på 1960-talet. Boende på Ominne Hide Away äter frukost i herrgården med den fantastiska utsikten ner mot Fryken.
 • Sundsbergsflygeln ligger vi Sundsbergs gård som är öppen året runt Här är det konstutställningar och café med hembakat bröd.
 • Häljeby Herrgård (Hedeby Säteri) drivs som Bed & Breakfast och erbjuder rum i herrgården med anor från 1789. Tänk om väggar kunde tala.

Följande herrgårdar är idag privata bostäder:

 • Stöpafors herrgård
 • Herresta prästgård (Borg)
 • Björkefors herrgård (Fors)
 • Angersby (Berga)

Info om Selma:

 • Föddes 1858 på Mårbacka
 • Död 1940 på Mårbacka
 • Tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909
 • Första kvinna i Svenska Akademien
 • Utbildade sig vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm
 • Deltog i kampen för kvinnlig rösträtt
 • Skapade själv sin egen minnesgård, på barndomshemmet Mårbacka