Hembygds­­gårdar i Sunne

Hembygds­gårdarna runt om i Sverige jobbar för att bevara natur- och kultur­miljöer. Ofta är det också vid hembygds­gårdarna som det arrangeras traditionellt firande av högtider som midsommar och valborgsmässoafton.

En hembygdsgård drivs av en hembygdsförening, i och runt Sunne finns det flera aktiva hembygdsföreningar med tillhörande gårdar. Läs här om vad du kan uppleva vid gårdarna.

Sunne Hembygdsgård

När du åker genom bostadsområdet Åmberg i Sunne finner du hembygdsgården intill skogskanten i norra delen av centrala Sunne. Huvudbyggnaden är flyttad hit från Askersby på 1950-talet. 

Runt byggnaden är det stora gräsytor som används när det arrangeras stora fester här. Midsommarfirandet är välbesökt här. Då klär man midsommarstången och arrangerar dans runt stången för både vuxna och barn. Inomhus på danslogen är det då och då dans till levande musik. 

På området finns flera byggnader bland annat smedja och skolmuseum. Här huserar också Sunne hembygdsgård Bed and Breakfast som drivs av privata ägare. I samma hus som receptionen finns en museal lanthandel. Sunne Hembygdsgård B&B har 17 rum att hyra ut. Här bor du i enkla och trevliga rum i en härlig miljö.

Gräsmarks hembygdsgård en del av Finnskogen

Hembygdsföreningen i Gräsmark arrangerar sommartid flera evenemang. Det är växtbytardagar, danskvällar på logen, nävgrötsservering, dragspelsstämma, fordonsutställning och konstutställningar samt Hembygdens dag. 

Sommartid med start i juni serveras det hembakta kakor och bullar vid Hembygdsgårdens café. När du fikat klart kan du kika in i ett tiotal olika byggnader. Här finns många intressanta bruksföremål bevarade. 

Om du inte hört talas om Peckeregutten så kan du här få veta mer om hans liv och även få se hans stora skor som finns här. Man kan också tydligt se att i dessa trakter bodde finnar av de bevarade föremålen och byggnaderna. På området finns bland annat en finsk rökbastu och finnbastu. 

Lysviks hembygdsförening och Berga gård

På en kulle ,högt upp, med en vidunderlig utsikt över Fryken ligger den vackra vita huvudbyggnaden Berga Gård. I Berga gård driver hembygdsföreningen vandrarhem. 

Varje sommar kommer tyska ungdomar hit för att uppleva svensk natur. I huset finns stora salar som hyrs ut för möten och konferenser. 

Lysviks hembygdsgård är en röd byggnad som ligger mitt emot huvudbyggnaden. Huset flyttades hit så sent som på 1980-talet. Byggnaden var från början traktens första skolhus. 

Ås Brunn och Östra Emterviks hembygdsförening 

I dag stavar vi Ämtervik med Ä. Hembygdsföreningen bevarar inte bara den gamla stavningen de ser också till att bevara brunnshuset vid gamla Ås Brunn. Historien kring huset startar med Selma Lagerlöfs far bland annat. 

Han var i mitten av 1800-talet med och startade brunnsrörelse här. I dag använder man det som var restaurang vid brunnsrörelsen till festlokal. Annars så är det en hitflyttad parstuga byggd på 1700-talet i Fölsvik som inhyser hembygdsgårdens verksamhet. 

Vid hembygdsgården finns friluftsscen, dansloge och ett sparbanksmusem. En lokal amatörteaterförening vid namn Emterviksamatörerna spelar här varje år teater ur Selma Lagerlöfs böcker. Detta sker under Lagerlöfsfesten i början av augusti. 

I Västra Ämterviks hembygdsgård och Folkesgården

I Västra Ämtervik växte Linus Brodin, en av Värmlands flitigaste hembygdsförfattare, upp. Han skrev 1923 boken ”Fryksdalen och Frykensjöarna : en handbok för turister”. Vill du läsa den finns den att låna på biblioteket i Sunne. 

Linus Brodin var mycket flitig och skrev om kyrkor, platser och värmlänningar. 1947 gavs boken ”Sola i Kalsta’ och andra historier från Värmland” ut. Vid Folkesgården finns Linusrummet på andra våningen. 

Det sägs att det var här han avslutade sina dagar. Vid Västra Ämterviks hembygdsgård finns byggnader från förr; torkrior, stolpbod härbre och soldattorp bland annat. Här kan du också se verktyg som användes i jordbruket förr. På sommaren är Hantverkstorpet öppet och där kan du köpa presenter. Samma öppettider gäller för hembygdsgårdens servering där du finner kaffe, smörgåsar och hembakta kakor.

Brunskog arrangerar Gammelvala

Ta vägen över Fryksdalshöjden till grannen. Hit tar du dig på 30 minuter från centrala Sunne. Brunskogs hembygdsförening är en aktiv hembygdsförening med flera stora evenemang. Det mest kända evenemanget är Gammelvala. 

Under en vecka visas hantverksmetoder från förr och under en av dagarna visas fordon från förr. Här spelas också Värmlänningarna och en kolmila tänds. I Brunskog arrangerar man även Hantverksmässa, Höstmässa och Julmarknad. Alla arrangemang är välbesökta och välrenommerade. 

Ransäters hembygdsgård

I grannskapet österut finns Ransäters hembygdsgård. Här arrangeras en mängd olika evenemang under sommaren vilket gör gården till en av Värmlands mest välbesökta. 

Det startar med Valborgsmässofirande sista april, därefter är det i nämnd ordning Wolfland Spring Meet, Ransätersstämman, Midsommarfirande med Värmlänningarna, Bälgspel vid landsvägskanten, Nordic Dog Show, Antik och Samlarmässa, Linedanceevenemang och slutligen julmarknad. Här finns serveringar, restaurang, stugby och butiker. Från Sunne tar det bara 30 minuter till Hembygdsgården i Ransäter.