Konst & gallerier

I Sunnes öppna gallerier och konstutställningar möter du konst som inspirerar, väcker frågor och ibland provocerar. Välkommen att besöka dessa spännande platser.

Alma Löv museum

I Smedsby på östra sidan av Fryken finner du en oas. Här har konstnärerna Marc och Karin Broos byggt upp Alma Löv konstmuseum of unexp. Art. I 16 paviljonger visas konst kreerad av konstnärer från hela världen. Alla paviljonger har olika spännande former, storlekar och innehåll och är byggda längs en vandringsstig genom en skogsdunge. 

Stigen för dig ut på en äng och mot entrén i Paleis Oranjestraat, som är en ombyggd ladugård och loge som innehåller tio rum med plats för installationer av alla slag. 

Sundsbergs gård konsthall

Du hittar Sundsbergs gård när du kör Ekebyvägen i centrala Sunne. Gårdens konsthall är inrymd i gårdens gamla ladugård som rustats upp. Varje år genomförs 10-12 utställningar här. Platsen används även för andra kulturarrangemang som Kulturveckan. Njut av konst och ta en fika. De hembakta bullarna smakar fantastiskt.

Södra Ås kultur

Galleri Södra Ås Kultur är ett verksamhetshus och beläget i det tidigare missionshuset i byn Ås strax söder om Mårbacka. Galleriet drivs av konstnärsparet Dag Hultcrantz, och Marie Rönnberg. Dag är okarinamakare och ljudskulptör. 

Marie är konstnär. De har öppet under konstrundan som arrangeras under påsken och under sommaren då de har sin sommarutställning. Om du aldrig hört någon spela på en okarina så be Dag ta en trudelutt. Maries tavlor målas i akryl och är detaljrikt målade med stor humor.

Skulpturer Rottneros Park

Bland prunkande blomsterrabatter finner du över 100 skulpturer i vackra Rottneros Park. Här finns verk av bland andra Carl Milles, Gustav Vigeland och Carl Eldh. Blomsterrabatterna i Rottneros Park är skapade med fingertoppskänsla och bjuder på färgspel som också är sevärt.  

Byggnader i parken kan också ses ur ett konstnärligt perspektiv, eller ja i alla fall ur ett arkitektoniskt synsätt med influenser från Barocken. 

Galleri Björken

Galleri Björken i Sunne Bibliotek bjuder på härliga utställningar, både storslagna och finstilta, med internationella storheter likväl som lokala utövare.

Klenells Edsbjörke studio

På väg till glaskonstnärerna IngaLena och Ragnar Klenells studio passerar du mäktiga Björkefors herrgård. Längs den lilla grusvägen når du platsen där glaskonst skapats i många år. Glaskonst som setts av åskådare i hela världen. 

Inga-Lenas vackra träd i glas är på samma sätt skira som de skapar ett mäktigt intryck av skog. Ragnars vaser och glas i mustiga färger pryder vilket hem som helst. Här är det öppet efter överenskommelse. 

STUDIO MARK VAN DEN HEUVEL / STUDIO MARK & JIMENA

I Stenserud 41, Gräsmark finner du Mark van den Heuvels fotokonst, tillsammans med Studio Mark & Jimena, sommarbutik för originaldesign, hållbart kvalitetsmode. Marks fotografier får dig att rynka pannan och sätter ett leende på dina läppar. Säsongsöppet maj-september, läs öppettider på hemsidan.

SolSieg

Konstnären Solveig Nyqvist arbetar med skulpturer och måleri och har varit aktiv i sin ateljé i vackra Lysvik sedan 1966. Hon tar gärna emot besökare efter överenskommelse.

Ateljé Dalbo

I ateljé Dalbo i Lysvik möter du Margareta Sunnemars spännande skapelser. Konstverk på trä/plywood eller järnplåtar, med sand och akryl eller kalkbaserade färger. Skulptur med järnband, koppar och silvertråd. Öppet efter överenskommelse.

Galleri Träsmak

Välkommen till galleri Träsmak i Mallbacken! Här möter du Everts träkonst i form av skåp och skulpturer, samt Ingrids målningar, framförallt i olja men även akryl och akvarell. Under sommaren i juni – augusti har galleriet öppet dagligen kl 12-16, men ring gärna innan. Övrig tid enligt överenskommelse.

Övre Frykens Konstrunda

Varje påsk arrangerar en konstrunda runt Fryken. Här kan den konstintresserade besöka gallerier och ateljéer som annars inte är öppna. Under rundan brukar det vara runt 30 utställare som håller öppet för att visa måleri, textil, keramik, foto och hantverkskonst. Även en och annan gårdsbutik håller öppet under påskhelgen.   

Residens Gunnerud 

Residenset erbjuder kulturutövare en mötesplats. Konstnärsresidens startades på initiativ av Alma Löv för att kunna bjuda in konstnärer från hela världen, en plats där konstnärer och kulturutövare inspireras av platsen och av varandra. 

Här är också en av bygdens mötesplatser där det arrangera kurser och evenemang. I samarbetet ingår en rad olika kulturaktörer som t ex Västanå Teater, Origo Film, författaren Lars Andersson,  Alma  Manusutbildning och Konstfrämjandet med flera.  

​Ateljé Hellström

Välkommen till Kjell Hellströms ateljé i på Haga 26 i vackra Rottneros! Här kan du beundra hans träsnitt, en spännande konstform med lång historia. Ateljé Hellström har öppet för dig efter överenskommelse.  

Bildkonstnär Katarina Gåsste

Välkommen att besöka Katarina i hennes ateljé på Furugatan i Sunne, efter överenskommelse. Här kan du se målningar i olja, akryl och akvarell.

Galleri Karina Johansson

Karina Johansson är verksam som både författare och konstnär. Bland hennes motiv, målade i akryl, syns ofta platser i Sunne från förr och nu. Ateljén på Åmbergsvägen i Sunne kan besökas efter överenskommelse.

Uller Design

I Bäckalund finner du Uller Design. Här kan du ta del av Maj-Lis Ullers konstskatt av glas, skulpturer och tavlor, de flesta i blandteknik. Öppet efter överenskommelse.

Bernt i Borgeby

Bernt Jansson har målat i akvarell sedan 1984. Du finner hans konst i det egna galleriet i Södra Borgeby. Öppet efter överenskommelse. 

Ateljé Backen

I Bäckalund finner du ateljé Backen, där du kan beundra Joss van de Nadorts träsvarvskonst. Här förvandlas råa bitar av trä till konstverk med en historia att berätta. Öppet sommartid onsdagar och lördagar kl 12-18. Övrig tid enligt överenskommelse. 

artAWE Bössviken Öa Ämtervik

Kris-Identitet-Fysik-Religion-Andlighet. Det här är en utställning om gyllene snitt trianglar. Från Värmland ner till Cheopspyramiden. Anita Wingefors arrangerar workshops och kurser med inslag av meditation, målande och teori på kursgården. Öppettider är första söndagen i varje månad från kl 12 till kl 15. Andra tider efter överenskommelse.