Rottneros Park

En trädgård i Värmland, full av idéer och liv, som en levande saga. Rottneros park är en blomster- och skulpturpark med inspiration från de stora parkerna i Europa. Men också en underbar plats för barnfamiljer, med lekplatser och öppna ytor som inbjuder till fantasifulla lekar och äventyr. I parken hittar du de stora nordiska skulptörerna i en underbar omgivning fylld av blommor och växter. 

Sommaren 2023 har parken öppet 27 maj till 3 september. Besök gärna Rottneros parks hemsida för detaljerade öppettider och entréavgifter!

Största parken i Värmland

Rottneros Park är en fantastisk blomster och skulpturpark på många sätt. Parken är till ytan hela 22 hektar stor. Här finns många olika miljöer och trädgårdsrum att utforska. Runt varje byggnad finns växter och skulpturer som skapar karaktär till de olika rummen. Eftersom det är så stort finns det också rum för alla. Du finner lätt en plats att slå dig ner på utan att trängas med andra.

standard-rottnerospark-herrgården-01

Lekpark och badmöjligheter

I Rottneros park finns äventyrspark som innehåller flera lekattraktioner som riktar sig till de något större barnen. Här kan barnen svinga sig i lianer, köra bil på bilbanan, prova piratflotten eller klättra runt och leka sjörövare i piratskeppet. Nere vid Fryken finns också en strand med badmöjligheter och parkens stora gräsmattor passar för picknick och utelekar. Rottneros park är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljen.

rottnerospark-bilar-standard

Evenemang sommaren 2023

Äntligen är Trädgårdsfestivalen tillbaka i parken! 17-18 juni blir det en hel helg i trädgårdslivets tecken – för hela familjen. Under helgen finns flertalet utställare med försäljning längs parkens björkallé. Musikunderhållning lite här och där. Ponnyridning för barnen. Alpackor och getter kommer på besök. Vi får se nosework och rallylydnad med hundar. Och det blir förstås föreläsningar och workshops i trädgårdens tecken! Mer information finns på Rottneros parks hemsida.

Under juli månad arrangeras Tisdagar i parken, då besökare bjuds på extra inslag – allt från föreläsningar och uppvisningar till guidade turer och ponnyridning.

Skördefesten 3 september är en härlig hyllning till parken innan den stänger för säsongen. Missa inte chansen att köpa vackra buketter bundna av parkens blommor!

Guidade turer

För grupper finns möjlighet att boka guidade turer genom parken. För dig som besöker Rottneros park på egen hand så finns det två mycket intressanta guidade turer att ladda ner i appen ”Sagolika Sunne”, alldeles gratis! Välj ”Skulptur-turen” eller ”Trädgårdsturen” och upptäck Rottneros park i din egen takt. Turerna är inlästa av Jakob Hultcrantz från Västanå Musik & Teater.

Butik och café vid Rottneros Park

Vid entrén till Rottneros park finns både butik och café. I butiken finner du fina saker och presenter och i cafét finns det både kaffe och kaka och en lättare lunch. Nere vid rosparken på Carl Eldhs parterr ligger Rosens Glasscafé. Här kan du köpa en god glass under parkens högsäsong. Vid lekparken finns det kiosk där du också kan köpa något läskande att stoppa i munnen. 

Trädgårdsinspiration och Idéträdgårdar

Idéträdgårdarna inspirerar och ger dig spännande idéer och tankar om trädgårdsliv, formgivning, konst och odlarglädje. Glöm heller inte att besöka den vackra bibelträdgården innan du lämnar parken för nya äventyr. Bibelträdgården är en medelhavsinspirerad trädgård, med örter som påminner om biblisk kultur. Den är välbesökt och där hålls också vigslar och dop.

Skulpturer av Christian Eriksson och Carl Eldh

I parken finns samlingar av Carl Eldh och Christian Eriksson för att nämna ett par av det stora antal skulptörer som är representerade. Det här är skulptörer som var samtida med Carl Milles och deras mest aktiva tid var i början av 1900-talet. Vi räknar till tolv verk av Carl Eldh, sju verk av Christian Eriksson. Carl Eldhs har gjort skulpturer som August Strindberg i Tegnérlunden och Strömkarlen i Trollhättan. Christian Eriksson föddes och verkade i Arvika. Hans ateljé finns att se vid Rackstadmuseet i Arvika. Christian var inte bara skulptör utan var också känd som möbelsnickare. Christian Erikssons ”Bågspännaren” finns att se i Rottneros Park men även i Stadshusparken i Stockholm. En annan känd skulptur av den värmlandsbördige konstnären är ”Sankt Göran och Draken” i Stockholms stadshus.

standard-rottnerospark-fontän-01

Säg ja i Rottneros park – bröllop och fest

Många drömmer om ett sagolikt bröllop. I Rottneros park bjuder man på inramning som verkligen är sagolik. Vigselplats finns nere vid Frykens strand och festen kan hållas i Spegelsalen. Här finns plats för många som vill fira och allt kring dukning, pyntning av lokalen och maten kan parken ordna med. Pampigt och vackert.

Djur i parken

Förr fanns det levande djur i parken. Nu är djuren bara som skulpturer. Vid Spegelsalens entré står två ståtliga hästar. De är kopior av de bronshästar som pryder Markuskyrkans tak i Venedig. De levande djur som finns i parken är små och surrar kanske. Bin är väldigt bra för all växtlighet. Apropå djur så får du ta med dig din hund men bara om du håller hunden kopplad och håller rent efter den. Påsar för det ändamålet finns att få i entrén.

Parkens grundare Svante Påhlson

Platsen med herrgården var Selma Lagerlöfs förebild för Ekeby i Gösta Berlings saga. Många läsare och turister kom hit för att se platsen. Här såg grundaren Svante Pålsson att han behövde infria förväntningarna som besökarna hade. Han ville bygga upp parken så att den helt enkelt motsvarade ståten och prakten som Selma Lagerlöf beskrivit i romanen. Visionerna om parken ändrades över tid som den utvecklades. Svante Påhlssons eget intresse för skulpturer blev större med åren och han ville att parken skulle visa upp bildhuggares verk i en miljö som var skapad för just det verket. Det gjorde att skulptörer som då levde och verkade fick möjlighet att styra hur miljön runt verket skulle se ut. 

Rottneros Säteri

Under 1600-talet startade många järnbruk i Värmland. Bara i trakten kring Sunne fanns det drygt tio bruk. Gösta Berlings Saga skrev Selma Lagerlöf med inspiration från tiden då järnbruken och brukstraditionerna var starka.  I Rottneros fanns bruk och säteri som växte sig stort under den tid då järnets tid var betydande. Under andra halvan av 1800-talet avtog intresset och till slut hade nya moderna sätt att bearbeta järnet tagit över och bruken avvecklades. Just Rottneros järnbruk  var det den sista i Fryksdalen när det till slut lades ner 1884. 

Rottneros Bruk

Rottneros bruk överlevde genom omställning i olika omgångar. Först var det mekanisk verkstad med produktion av jordbruksmaskiner. Man bedrev även jord- och skogbruk samt sågverk här. Genom att modernisera sågverket överlevde Rottneros bruk i motsats till många andra. I dag är Rottneros Bruk ett världsomspännande företag och har Europas största produktion av mekanisk avsalumassa alltså pappersmassa som producerad för försäljning till pappersindustri