Mårbacka minnesgård

Selma Lagerlöf, en av världens mest kända författare, föddes och växte upp på Mårbacka. Redan som ung flicka bestämde hon sig för att bli författare. Besök Selma Lagerlöfs hem och få en spännande guidning eller ät lunch på restaurangen.

Café och guidade turer vid Mårbacka

Mårbacka är inte bara gården Selma Lagerlöf föddes och växte upp på utan det finns också ett café och det finns möjligheter att få en guidad tur med spännande berättelser från en svunnen tid.

Mårbacka byggdes 1793 och ombyggdes 1921-1923. 1801 kom gården i familjen Lagerlöfs ägo. 1907 blev gården Selmas och hon skrev i sitt testamente att gården skulle bevaras och visas upp i det skick den var i vid tiden för hennes död.

Hitta till Mårbacka

Mårbacka ligger i Östra Ämterviks socken i Sunne kommun i Värmland. Knappt en mil söder om Sunne och det är lite drygt två mil fågelvägen till Munkfors. Om man ska åka bil från Sunne tar man väg 241 vilket bara tar en kvart.

Mårbacka minnesgård, Selmas familjs hem i Sunne

Selma Lagerlöf lämnade Mårbacka när hon var 23 år för att utbilda sig i Stockholm. Under den tiden dog hennes far och Selmas bror Johan som tog över gården klarade inte av att driva gården. Efter en konkurs flyttade han till Amerika och gården som varit i släkten i flera generationer var tvungen att säljas.

Det var Selma som förde gården tillbaka i släkten. Det gjorde hon med pengar hon tjänat för sina böcker. Året därpå byggdes huset om och ytterligare ett år framåt i tiden, 1909, då Selma fick ta emot Nobelpriset, köpte hon tillbaka jorden och skogen som hörde ihop med fastigheten.

Precis som 1923

Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923. Under ledning av arkitekt Isak Gustaf Clason byggdes det hus som idag står på fastigheten Mårbacka. Där levde och verkade Selma fram till sin död 16 mars 1940. I hennes testamente stod att gården skulle ägas och förvaltas av en särskild stiftelse och vara i skick som när hon dog och öppen för allmänheten. Så fick det bli och så är det än idag.

Selma Lagerlöfs mest kända böcker och nobelpriset

Debutromanen Gösta Berlings saga 1891, Jerusalem 1901-1902 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige blev stora framgångar och Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909. Selma tilldelades priset, med Akademiens motivering: ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”.

Trädgård, café och butik

På Mårbacka finns också en underbar trädgård med köksträdgård, kryddträdgård och fruktträdgård, ett uppskattat café med hembakat bröd, butik med böcker, konsthantverk och souvenirer och en utställning, alla värda ditt besök.

Trädgården är återskapad med gammaldags växter, fruktträd och odlingar så som det var på den tiden det begav sig. Varje år visas en ny utställning i Mårbackas lada om Selma Lagerlöf, en förebild på många sätt även som affärskvinna och politiker.

Mårbacka öppettider och guidning

Mårbacka är öppet dagligen från juni fram till mitten av augusti. Under sommaren är det guidade visningar av minnesgården. För att se huset från insidan måste du ansluta till en guidad tur. Under vissa perioder kan det vara viktigt att förboka då det kan bli fullbokat.