Ulvsby herrgård – Länsmansgården i Sunne

Här bor du och äter på klassisk mark. Ulvsby herrgård är ett familjehotell som erbjuder det bästa av livets goda. På den här platsen har det funnits aktivitet sedan 1540 då gården omnämns i Jordaboken som lantegendom. 

Drottning Kristina

En av våra mest kända regenter, Drottning Kristina, la beslag på Ulvsby herrgård på 1630-talet sedan den blivit säteri, eller herrgård som det heter idag. Drottningen gav sedan herrgården till en officer som tjänat under hennes trupper under krig i Europa. En slag belöning kan man säga. Officerens umgänge var andra officerare och när dessa möttes var det fest. 

Länsmansgården i Sunne

På 1700-talet flyttar kronolänsmannen in på gården. Det efter att detta som gården får sitt namn Länsmansgården. För en som håller ordning och reda på folket behövdes ibland plats för de som var ohederliga. Därför byggdes under den tiden byggs också ett kronohäkte.  

Selma Lagerlöf skrev om Länsmansgården 

Ulvsby herrgård stod som förebild för Selma Lagerlöf när hon skrev Gösta Berlings Saga. Det gällde flera av herrgårdarna runt Fryken som med påhittade namn återfinns i romanen. Ulvsby Herrgård hette dock Länsmansgården även i verkligheten. 

Den kronolänsman som står som förebild i Selmas roman är kronolänsman Anders Wahlstrand som i boken går under namnet Scharling. 

En plats för fest och god mat

Ingen fest utan god mat, det är sedan länge. Ja, det stämmer på Ulvsby herrgård än i dag. I Gösta Berlings Saga beskriver Selma Lagerlöf länsman Scharlings fester. Majorskan, en annan gestalt i samma roman sitter däremot i häktet medan gästerna roar sig i stora huset. 

Ja, som tur är så är det ingen som sitter häktad på dagens fester. Häktet brann ner 2016 och är nu ersatt av hotellbyggnaden Kronohäktet. 

Herrgårdshotellet idag

Med en spännande historia med över 400 år på nacken har Ulvsby herrgård gått från lantegendom, officersbostad, länsmansgård, sommarpensionat, festplats till ett modernt herrgårdshotell. Historien har förstås satt sina spår och när du besöker Ulvsby herrgård kan du få höra nuvarande ägare berätta spännande historier från tider som var. 

Här bor du i vackert inredda hotellrum i Länsmansflygeln eller i Kronohäktet. Maten äter du i herrgårdens matsal medan kaffet intas i salongen där du kan blicka ut över Frykensundet.

Konst på Ulvsby herrgård

När Övre Frykens konstrunda arrangeras är Ulvsby herrgård en av utställarna. Under övriga delar av året avlöser olika konstnärer varandra i herrgårdens salar. Du kan se textilkonst, keramik, akvarell och oljemålningar, foto och annat. 

För att veta vad som ställs ut just nu är det bäst att du besöker Ulvsby herrgårds facebook. I herrgårdens butik kan du se och köpa värmländskt hantverk från både Klässbols Linneväveri och Mimmi Design.