Mathantverk, gårds­butiker & bryggerier

Ett sätt att uppleva en plats är att äta mat som odlats och producerats här. Att smaka på platsen helt enkelt. I Sunne finns det odlare och producenter av olika slags drycker och matvaror. Ägg, grönsaker, äppelmust, bröd, skrädmjöl, korv, ost och öl. Håll utkik efter lokal mat på restaurangernas menyer i Sunne.

Kulinarika mat och vingård

I Västra Ämtervik vid Aplungen finns Kulinaria mat och vingård. I restaurangen här har du en underbar utsikt ner mot sjön och kan du njuta av god vällagad mat från trakten. Kulinarika på Aplungen förädlar frukt och bär och har egentillverkad cider, äppelmust, äppelöl och andra produkter som lingonketchup. Kulinarika erbjuder också kurser och provningar så din måltid blir till en upplevelse. Restaurangen har plats för många så alla du vill bjuda på fest får plats. Kulinarika på Aplungen arrangerar pizzakvällar. Har du vägarna förbi så kan du besöka gårdsbutiken och ta med dig produkterna hem.

Grinnemo Hallon och honung i Gräsmark

En stolt odlare finner du bland bikupor och hallonbuskarna strax norr om Gräsmark. I SM i mathantverk har några av produkterna belönats med guld. Här produceras honung, hallonsylt, trattkantarellchutney samt sylt och saft av rabarber. Gården ligger vackert i norra änden av Grässjön. Produkterna finns på hotell och restuaranger i och runt Sunne. Du kan köpa sylt och saft i gårdsbutik när den håller öppet. 

Frykens lokala öl 

I Sunne finns två lokala ölbryggerier. Västra Ämterviks brygger i och Fryksdalens bryggeri. Är du den där typen som alltid vill prova kantverksmässigt tillverkad öl från platsen du besöker då ska du hålla utkik efter de här två. Västra Ämterviks öl går under namnet Frykenöl, IPA och Ale med olika smaker. Här använder de sig av malt, havre, humle, jäst och vatten för att tillverka ölet. Havren är rostad på den lokala kvarnen i Stöpafors. Håll utkik på lokala pubar, hotell och restauranger efter dessa båda lokala öl.

Skrädmjöl till nävgröt

I Stöpafors 15 kilometer norr om Sunne tätort ligger en liten kvarn med anor från 1917. Stöpafors Kvarns skrädmjöl består av havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet har en fantastisk smak och doft och lämpar sig ypperligt att använda i bakning för att sätta lite extra karaktär på dina recept. Selma Lagerlöf hade en egen kvarn för skrädmjölsproduktion på sin tid. Hon provade till och med att exportera mjölet till Amerika, utan succé, tyvärr. Mjölet är basen i den lokala specialiteten Nävgröt. Bege dig till en hembygdsgård så kan du få smaka Nävgröt med fläsk. På Mårbacka bjuds det på kakor av detta mjöl. Skrädmjölsdrömmar och Mårbackakaka är några exempel. 

Korv från Värmland

Lundgrens chark har sin tillverkning i Säljebacka några kilometer söder om Västra Ämtervik. 

Produkterna som tillverkas här är av nöt, gris och lamm som kommer från värmländska gårdar. Här tillverkas korv, paté, rökt kött samt lufttorkad korv och kött. Prodkterna finns att köpa via Rekoringar i området och i Sillegårdens lilla sommarbutik  med lokala matvaror.

Björkaholms bakarstuga

I ett litet bageri i de skönaste omgivningarna i det som kallas Gröna dalen bakas det surdegsbröd. Här finns en gammal kvarn och mjölet som används är malt på plats. Bröden har namn som påminner om platsens och om människor som verkat i och kring Sunne och Värmland.  Vill du smaka på skogspizza, ja då är det hit du ska bege dig när sådana bakas. Är du sugen på att lära dig hur man bakar med surdeg så arrangeras det kurser här också. Brödet finns att köpa i lokal matvaruaffärer runt omkring.  

Ridgedale farm, odlingskurser i Västra Ämtervik

På bördiga odlingsbäddar växer sallader av olika slag, vaxbönor, tomater, kål och broccoli bland mycket annat. Här sköts odlingarna med van hand och utan några kemiska tillsatser. På gården finns också djur som höns, grisar, kor och kalkoner. Äggen kallas grönbetesägg. Varför förstår du när du ser hönsen i hagen bland det höga gräset. På gården arrangeras kurser i ekologisk odling.