standard-badplats-vatten-03
standard-badplats-vatten-03

Badplatser och sjöar i och runt Sunne

Landskapet kring Sunne är böljande och varierande med skog, öppna fält och sjöar. Fryksdalen är en dal med sjön Fryken i huvudrollen. Tack vare att sjön är tre kilometer bred så ser man över till andra sidan och dalen känns öppen. Det här landskapet har inspirerat stora berättare och konstnärer i deras skapande. 

Badplatser och bryggor i Västra Ämtervik

Många badplatser finns runt sjön Fryken. I Västra Ämtervik, vid Sillegården finns en 20 meter bred sandstrand, omklädningshytt och torrdass. Intill ligger det en brygga som ångbåtar som trafikerade Fryken tidigare la till vid.  

På västra sidan om E45:an ligger sjön Aplungen idyllliskt, lika idyllisk är badplatsen med skogen runt om. Här finns också badplats med sandbotten. Brygga ligger i vattnet och på land finns grillplats. Perfekt för ett kvällsdopp en varm sommarkväll. 

Badplats vid Sunne Camping

Platsen heter Kolsnäs och är med sin närhet till Sunne den badplats som lockar flest badgäster. Det beror så klart på att här ligger också Sunne Camping och Sommarland.

Vill man bada i pool eller prova någon av sommarlandets vattenlekplatser så är det här platsen för dig. Här är det välordnat med bryggor, omklädningsrum och toaletter intill stranden. Ute på Kolsnäsudden finns det grillplatser och fler bryggor. Har du inte med dig egen fikakorg finns det mat att köpa vid Bowlinghallen alldeles i anslutning till Sunne Sommarland.

Badplats i Bjälverud

Ett par mil norr om Sunne i Bjälverud, ligger RåbyBjälveruds badplats. En badplats i Norra Fryken. Kommer du hit är du på Frykens västra strand. Här finns en badstrand i söderläge med plats för alla. Bryggorna ligger i från i maj och såväl omklädningshytt som torrdass finns för din bekvämlighets skull. Under somrarna är det simskola här, så många barn i trakten har tagit sina första simtag vid den här stranden. 

Badplats i Fryken vid Lysvik

På östra sidan av Norra Fryken i Lysvik finns en av Sunnes finaste lägen. Till Lysviks Camping beger sig många för att solbada. Här erbjuds sandstrand med soltimmar från tidigt till sent och platsen har en magnifik utsikt över Fryken. Sjön blir ganska snart djup så det är bra att tänka på om man badar med små barn. Här kan du också ta en paus från badandet och gå för att köpa en glass vid Mormors Glasscafé eller äta mat på Frykens Pärla. Sandstranden är ganska lång och i strandbrynet finns en strandpromenad som man kan ta sig fram på med rullstol och med barnvagn. Campingens gäster finns alldeles intill och en varm dag i juli får du förbereda dig på att det kan vara många badsugna på plats.

Badplatser runt Gräsmark

Det finns många sjöar ring Gräsmark. Vid samhället Uddheden ligger Lillsjön och badplatsen är mittemot kyrkan i Gräsmark. Sjön har sandbotten och sandstranden mäter cirka 100  meter. Här finns bryggor och det är inte långt att gå in till butiken om du blir sugen på något läskande. Runt hörnet ligger Sunnes riviera, Trötviks badplats i Rottnen. Här är sandstranden hela 700 meter vilket gör att det är lätt att hitta en egen plats. Ut i vattnet upptäcker du att här är det långgrunt, perfekt för barnfamiljer som har badglada barn med andra ord. Kanotleden genom Rottnen rundar udden vid Trötvik. Ser du några kanotister kan du ju vinka till dem.

Norr om Gräsmark, Hedås, Brandsbol,  på vägen mot Torsby ligger det en badplats i Grässjön. Badplatsen ligger vid campingen vackert omgiven av stora tallar. Här är miljön präglad av tallmo med sandjord. Stranden bjuder på en 200 meter lång sandstrand som är ganska långgrund. Den 10 km långa vandringsleden Grinnberget startar här. Vill du svalka av dig med ett dopp efter vandringen blir det ju perfekt här.

Badplats i Timbonäs i sjön Kymmen

Kymmen ligger nordväster om Gräsmark. Badplatsen ligger i Timbonäs och heter Stranna. Stranden har sand och grusbotten och lite klippor.  

Kymmens vatten är reglerat eftersom det finns ett kraftverk här. Under vintern kan det hända att vattennivån sänks så mycket som 7 meter. Passerar du sjön under den tiden kan vyn ut över sjön se helt annorlunda ut jämfört när du är där för att bada under sommaren.

Badplats vid Hällsjön i Bäckalund

Man tror nästan inte det är sant, så vackert den här badplatsen ligger mitt i skogen. Här finns bryggor, omklädningshytt och torrdass. Stranden och bottnen är sand. Under sommaren bedrivs det simskola här. Vill du grilla så finns eldstad här. Ta med dig egen ved eller grillkol om du vill vara säker på att kunna grilla. 

Badplats Lersjön Södra Viken

Närheten till gymnasieskolan Södra Viken gör att det här är en badplats dit många elever från skolan promenerar för ett dopp. Stranden är cirka tio meter bred, det finns bryggor, omklädningshytter, grillplats och torrdass.  

Badplatser i Östra Ämtervik 

Öster om Östra Ämtervik  ligger sjön med namnet Skacksjön. För att komma hit svänger man om man kommer från Sunnehållet vänster strax efter lanthandeln i Östra Ämtervik, det står Visterud på skylten. När du är framme i Skacksjö by fortsätter du rakt fram och vidare förbi trevägskorsningen ca 300 meter. Bilen parkerar du vid bilverkstaden. Därefter får du promenera några hundra meter till badplatsen. Bryggor, omklädningshytt och toalett finns här. När du kliver i från klipporna upptäcker du att det är sandbotten. Stanna gärna till kvällen och njut av den fina solnedgången. 

Lite längre söderut från Östra Ämtervik ligger sjön Visten. För att hitta till badplatsen vid Bonäs kör du förbi Östra Ämtervik och efter en mil följer du skylt mot Nolbergsviken till vänster. Badplatsen ligger ca 1,8 km in på denna väg. Parkeringen ligger vid vägen och härifrån är det ungefär 400 meter som du får gå ner till badplatsen. Söderut blickar du ut över sjön och här har du sandbotten och klippor. 

Badplatser i Rottneros Park och Öjervik 

Inne i Rottneros Park finns en badplats nere vid Fryken. Det här är ju bra att veta inför ditt besök i parken så att badkläderna kommer med i din packning.

På väg till badplatsen passerar du förbi statyn av Selma Lagerlöf. Nere vid stranden ligger en byggnad och ute på udden är det vanligt att bröllopspar har själva vigselakten. 

Inte så långt från Rottneros park ligger lilla samhället Öjervik. Det är en dryg mil söder om Sunne längs E45:an närmare bestämt. Efter att du passerat över järnvägen så ligger parkeringen strax norr om stranden. Ön du ser från badplatsen är Malön. Har du båt så finns det stränder att bada vid även på ön. En vacker dag ser du säkert att det är många båtägare som tar sig dit. Vid Öjerviks badplats finns bryggor, omklädningshytt och utedass. Bra att veta är att här får du inte campa, ta med dig häst eller cykel.