sunnebikepark_barnfamilj
sunnebikepark_barnfamilj

Sunne Bike Park

Sunne Bike Park är inriktad på liftburen cykling eller ”downhill”. Det betyder att man tar cykeln med sig upp i liften och sedan cyklar i anlagda banor utför berget. De som har varit i en cykelpark tidigare kommer att känna igen sig i blandningen av maskingrävda flow tracks med hopp och berms samt i handgrävda singletracks, alla med olika svårighetsgrader.

Härlig familjeaktivitet

Att köra downhill på cykel kan låta som en farlig sport där man kastar sig rakt utför i de snöfria pistområdena. Men,så är inte alls fallet utan istället handlar det, mycket likt skidåkning, om att ha kul när man cyklar utför på berget. Banorna byggs så att man kan anpassa farten efter förmåga och uppleva skog och natur på ett roligt och spännande sätt. Med hjälm och skydd på kroppen och med en cykel anpassad för denna sorts åkning kan vem som helst lära sig grunderna. Sedan kan man utveckla sin teknik och åkning för att bli trygg i de flesta banorna eller kanske till och med bli den bästa åkaren i landet. Utförscykling är precis som skidåkning en perfekt familjeaktivitet.

sunnebikepark_cyklister_02

Olika cykelbanor med olika svårighet

Här finns banor i olika svårighetsgrad och karaktär, börja enkelt och öka gradvis i din egen takt. Graderingen av banorna är precis som i backarna för skidåkning där grön är de lättaste och svart är de mer utmanande. Vill du inte ta liften upp kan du ha kul i nybörjar-/barnområde eller i pumptracken. På Sunne Ski & Bikes hemsida kan du läsa mer om banorna och även ladda ner en karta.

Skills area, ett övningsområde

Övningsområdet ligger en bit upp på berget i närheten av Bana 1. Här kan du öva på hopp- och droppteknik, kurvtagning samt att hantera lite stökigt och tekniskt underlag. Området kommer utvecklas vidare och planen är att ha 4-5 parallella leder på ca 100 m vardera som man sedan kan trampa upp eller gå upp tillbaka och köra igen, helt enkelt så man kan nöta på ett visst moment tills man känner att det sitter lite bättre. En annan beteckning på detta brukar vara ”skills area”. Två barnbanor kommer att finnas som man kan gå upp till och därmed slipper åka lift. En grön led som bara är att svänga med i och en blå led med enklare velodromkurvor och små hopp. När du känner att du ”vuxit ur” barnområdet så är det sannolikt dags att ta liften upp till de lite större banorna.

sunnebikepark_cyklister_01

Cykeluthyrning vid Sunne Bike Park

Hos Sunne Bike Park kan du hyra det du behöver för en rolig och säker cykelupplevelse.

Det finns Downhill och Enduro cyklar i olika storlekar och märken. Downhillcyklarna är de mest robusta med rejäl fjädring och bromsar vilket också gör dom lite tyngre. Vill du hellre ha en lite smidigare och lättare cykel väljer du en endurocykel.

För att vara säker på att få en cykel rekommenderas att du förbokar i god tid innan ankomst. Dropp-in uthyrning sker i mån av tillgång på cyklar. När du hyr en cykel här ingår alla skydd du behöver; fullface-hjälm, knäskydd, överkroppsskydd, handskar och tröja. Ta med dig slitstarka skor med platt sula, exempelvis ett par sneakers och oömma kläder efter väder.