sunne-lagereld-standard
sunne-lagereld-standard

Att fiska i Sunne

Att sitta med sitt fiskespö i strandkanten och vänta på att flötet där ute ska försvinna under ytan kan vara så rofyllt. Men att fiska kan också vara oerhört spännande när storgäddan plötsligt nappar. Vilken fiskeupplevelse vill du ha?

Böjda spön – butik för fiske finns i Sunne

Om man aldrig fiskat tidigare kan det vara bra att starta med att besöka någon som har koll på läget. På Långgatan i Sunne finns kunskapen och prylarna hos butiken Böjda spön. Fiske kan ske på många olika vis, med klassiskt metspö, med kastspö som pyntats ett glimrande drag eller kanske genom trolling från en båt. Vissa fiskar fångas bäst genom flugfiske och här finner du flugor i alla färger. Är du i Sunne för att fiska får du de bästa råden här. 

Fiskekort i Sunnes olika fiskevatten

Alla sjöar och vattendrag ingår i ett så kallat Fiskevårdsområde. För att fiska behöver du köpa fiskekort i den sjö du tänker fiska i. Fryken är tre olika sjöar och det är inte samma fiskevårdsområde. Ta reda på vilket fiskekort som sjön ingå och köp ditt fiskekort hos ett av ombuden eller on-line via fiskekort.se eller ifiske.se. 

Fiske i Fryken

Fryken består av tre sjöar och för att fiska i Fryken behöver du veta vilken av sjöarna du är i. Frykens fiskevårdsområde omfattar stora delar av Övre Fryken och Mellanfryken samt sjön Björken. Ska du fiska i den nordligaste delen av Övre Fryken, nära Torsby, då är det Övre Fryksdalens fiskevårdsområde som gäller. Längst ner i söder mot Kil så är det Nedre Frykens fiskevårdsområde som du köper fiskekort av. I Fryken fiskar man framförallt abborre, gädda och gös men även en och annan regnbåge och öring.

Fiske i Glaskogen

Abborre, gädda och öring är fiskar som nappar när du fiskar i Glaskogen. Det stora vattnet i Glaskogen heter Stora Gla men till fiskevårdsområdet hör också andra mindre vattendrag som Glatjärnen, Flagan och Bjursjön. Kolla Fiskekartan.se så du vet var ditt fiskekort gäller. Glaskogen ligger bara någon timme bort från Sunne.

Smörstekt abborre – laga fisken på bästa sätt

När fisken väl är fångad ska den tillagas. Det finns mängder med recept på viltfångad insjöfisk som pepparotsgädda, smörstekt abborre med kantareller eller gös med bacon.

Men först ska fisken rensas. Kanske inte det enklaste, men det kan du få hjälp med. Det finns filmer som beskriver hur man byxar eller filèar en abborre  och hur man benar ur en gädda.  

Restauranger i Sunne som har lokal fisk på menyn

Det där med att sätta sig till bord och bli serverad en god lokal fisk är väl ändå lyx. I Sunne kan du besöka Kulinarika vid Aplungen eller Ulvsby herrgård som jobbar mycket med lokala produkter. Vänerlax och vänerlöjrom är populära inslag på menyn. Till det serveras lokalt odlade grönsaker och örter. Drycken du dricker till har de tips på så att den matchar och lyfter fisken till din bästa måltiden. 

Fiskehistoria om storgäddan

Är det en myt att fiskare brer på i sina berättelser? Gäddan väger lite mer i berättelsen än vad den gjorde i verkligheten och kampen för att få upp laxen var lite mer kämpig än den i verkligheten var. Den här berättelsen som kommer nu är dock sann. För att fånga vårgäddan så använder man ofta ryssjor som sätts i när isen försvunnit. En gång för si så där 30 år sedan skulle två syskon vittja ryssjan. Vägen till sjön var cirka 1 km och mopeden blev fordonet som valdes för att komma till sjön.

När syskonen tagit ekan och rott ut till ryssjan upptäcktes att i den fanns en gigantisk gädda fångad. Med all kraft som fanns tillgänglig kom gäddan efter en timme upp i båten. Men hur skulle bjässen tas hem. För all fångst ska hem. Syskonen fann ingen annan råd än att lillasyster fick vakta storgäddan medan brodern hämtade traktorn. Du förstår att den här gäddan var en av de största! Gäddan slutade sina dagar som världens godaste gäddklenäter.