Gräsmark
Finnskogar i Gräsmark
I Finland levde i Savolax och Karelen så kallade svedjefinnar. De odlade enligt en speciell teknik som innebär att skogen bränns ner. När skogen tog slut behövde de finna nya platser med skog. Gustav Vasa och hans söner drev kolonisationspolitik i Sverige vilket hade som syfte att skogsmarkerna i mellersta- och norra Sverige skulle bli bebodda. De finska svedjebrukarna välkomnades av den svenska staten dels för att de skulle göra av med den ”onyttiga” skogen och dels för att de på längre sikt skulle bli skattebetalare. Från 1630-talet skedde en folkvandring som gjorde Gräsmark folkrikt. I skogarna väster om Gräsmark finns lämningar efter deras torp fortfarande kvar.
Värmlands museum Finnkulturcenter
Över skogen tar det mindre än en timme att komma till Finnkulturcenter i Lekvattnet. Här finns utställning och mängder med information om det liv som svedjefinnarna som kom till Värmland levde. Vid sjön Kymmen bosatte sig finnar som hästammade från Savolax i Finland.
Här sådde de tuvråg som gav rika skördar och skogfinnarna blev under de första åren rikare än grannarna isvenskbygden. De gamla finnboställena Kalvhöjden och Tiskaretjärn är
idag naturreservat. Slåtterängarna hävdas enligt traditionella metoder. Ytterligare spår av finnkulturen finns i Timbonäs i form av en stjärnsten med magiska ristningar, torkria och rökbastu.
Kyrkan i Gräsmark
När den gamla kyrkan blev för liten och en ny skulle byggas var folket oense om var kyrkan skulle stå. Genom att spänna för två oxar för en släde och låt dessa gå dit de ville bestämdes platsen för Gräsmarks kyrka invid Lillsjön. 1738 kunde den nya kyrkan tas i bruk, en kyrka som byggts gemensamt av svenska och finnar. Särskilt sevärt i kyrkan är takmålningar där den yttersta domen målats av Erik Jonaeus.
Går du i giftastankar? I den här vackra kyrkan vill många par gifta sig.
Trötvik badplats i Rottnen
I sjön Rottnens norra ände ligger en badplats med en sandstrand som är omtalad. Stranden beskrivs som en strand på Rivieran. Här finns gott om plats eftersom stranden är hela 700 m lång. Dessutom är det långgrunt vilket uppskattas av barnfamiljer. Stranden ligger i söderläge har därför sol hela dagen. Här finns torrdass för den som har sådana behov. I Lillsjöns norra ände finns ytterligare en badstrand Hedbråten.
Vandringsled med utsikt
I Gräsmark finns både en av de lättaste leder att vandra -Lillsjön runt och en av de svåraste Ängenleden. För att ta dig till Ängenleden behöver du köra några mil väster om Gräsmark. Nära samhället och med start vid Lillsjön finns Styggbergsstigen, leden som är känd för den vidunderliga utsikten över Rottnadalen. Jo, backen upp är krävande, men du vet vad belöningen är; matsäcken du packat i ryggsäcken och utsikten.
Kanotled på Rottnan
Kanot är det optimala sättet att komma nära naturen. Den här kanotleden är i sin helhet 11,6 km och följer en del av Rottnan förbi Uddheden och vidare över Rottnen. Längs kanotleden finns tre iordningställda rastplatser där du kan elda Älven berörs av att vattendrag regleras så ta reda på hur vattenståndet är innan du beger dig ut med kanoten.
Via Sågendammen fortsätter den på Lillsjön med målpunkt vid badplatsen.
Den är 11,6 km. lång. Två startplatser är skyltade. Efter älven finns rast- och eldplatser.
Hembygdsgården i Gräsmark
Vid ett besök på den här hembygdsgården kan du få se ett par riktigt stora skor. Det är Peckereguttens skor. Peckeregutten bodde i sitt torp som du passerar lämingar efter när du vandrar längs Gruvrundan. Byggnaderna som finns vid hembygdsgården kommer från olika platser och har flyttats hit. Det är typiska svenskstugor som Humsjöstugan och Asphagssugan men här finns även härbre, ria, skvaltkvarn, stall och skogsfinsk rökstuga.
Hembygdsgården hålls öppen under sommarhalvåret och har sommarcafé. Här arrangeras också danser med såväl lokala som mer kända dansband.
Mer att göra och boende i Gräsmark
Strax ovanför stranden vid Lillsjön finns Kalasmakeriet. Här serveras goda luncher och middagar. En favorit från Kalasmakeriet är deras traditionella smörgåsbord. Alldeles nära ligger också Naturcamping Lagom där du kan övernatta i stuga eller hyra plats för din husbil. Den här campingen ligger på tallmo med höga tallar och helt nära badstranden vid Lillsjön. Hos Jimena Concept store finner du unika värmländska produkter och konst. I butiken Ladugården finner du hantverk och interiör.