Tossebergs­klätten

Från den här platsen har du en vidunderlig utsikt över Fryksdalen. Långt där nere i dalen glittrar Fryken och du kan skåda, om inte ända till Mariannelund, till både Lysvik och Sunne. Är det Sveriges vackraste utsikt?

Café

Redan 1928 byggdes den första kiosken på Tossebergsklätten och här kunde man köpa hembakt bröd och kaffe. Nuförtiden håller caféet vanligtvis öppet under sommaren. Sommaren 2024 är caféet tyvärr stängt i brist på arrendator. Däremot är hantverksboden öppen och du är varmt välkommen att besöka den!

Öppettider Tossebergsklätten

Vägen upp till Tossebergsklätten stängs med bom och är inte farbar under vintern. På sommaren hålls bommarna öppna och det går att komma upp för att se på utsikten. Möjligen är den övre bommen stängd och då får man ta till benen. Det är inte långt att gå men det är brant. Se Tossebergsklättens Facebooksida för aktuella öppettider.

Göran Tunström på Tossebergsklätten 

Göran Tunström skriver i sin bok Tjuven ”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”. Fler författare som har inspirerats av utsikten är Selma Lagerlöf och Anders Fryxell. 

Selma Lagerlöf kallade platsen Gurlitta klätt

Det sägs att Selma Lagerlöf ska ha fått inspiration till Gösta Berlings saga när hon stod här uppe på toppen och blickade ut över landskapet. Kanske såg hon en björn. Hon döpte i vilket fall om berget till Gurlita klätt i litteraturen och många kanske minns kapitlet om den stora björnen på Gurlita klätt. Och när det gäller Värmlands ”nationalsång” Värmlandsvisan så påstås det att Anders Fryxell ska ha funnit orden till den på just denna plats.

Jättar och bergsfolk på 343 meters höjd

Tossebergsklätten reser sig 343 meter över havet och du tar dig dit på en två kilometer lång ”serpentinväg” som stiger över 200m. Väl uppe belönas du med en vidunderlig utsikt. Namnet ”Tossebergsklätten” antyder att det i folktron ansågs bo jättar och bergfolk här. Tosse tror man anspelar på äldre dialekt där tusse var jätte och toss betydde troll. Trollen och jättarna på Tossebergsklätten sägs vara snälla, så även barn kan vara säkra på toppen.  

Serpentinvägen

Innan man anlade bilväg upp till toppen fraktades varor till kiosk och café upp med häst och släpa. Turister kom förr med båt på Fryken och steg av vid bryggan i Stöpafors. Därefter vandrade de genom skogen upp på berget.  Anläggningen av bilvägen på 1960-talet innebar en kraftig ökning av antalet besökare. Hit kommer årligen ca 10 000 besökare. Men inte bara de som vill se på utsikt eller ta en fika. Vill ni ta en snabbare väg ner kan den modige eventuellt kontakta klubben Solskärmarna, skärmflygare som ser Tossebergsklätten som sitt hemmaberg. Bli heller inte förvånad som du stöter på rullskidsåkare som för träning tar sig uppför vägen. Ta det lugnt i serpentinerna, du vet aldrig vad du möter.

Utsiktstorn

Om du inte nöjer dig med utsikten från berget kan du ta trappan upp i utsiktstornet och se ännu längre. Vid klart väder kan man se upp till 80 km. Det första utkikstornet fanns på plats redan vid sekelskiftet 18-1900. Högst upp fanns då en flagga som berättade om unionen mellan Sverige och Norge. Det nuvarande tornet invigdes 1934.

Sägnen säger att man ska kunna se sju kyrktorn; Kil, Västra Ämtervik, Östra Ämtervik, Sunne, Lysvik, Gräsmark och Fryksände, men det är nog mest ett uttryck för hur grandios man uppfattar den storslagna utsikten.