Sunne vandrings­vecka

Under Sunne Vandringsvecka erbjuder vi vandring med guide. Att vandra med guide ger dig en annan upplevelse än om du vandrar på egen hand. Under vandringsveckan bor du på boende som passar dig B&B eller på spa-hotell, i Sunne, det är ditt val.

Våra guider

Vi har vandrat i alla tider. Genom att vandra kan vi lyssna och dofta på skogen, höra fåglar och kanske se andra vilda djur. Vill du inte gå på egen hand erbjuder vi i Sagolika Sunne vandringar med guide under Sunne Vandringsvecka. En vecka som ger dig en skön naturupplevelse och du får ta del av äkta värmländsk berättartradition.

Vandringsguiderna är diplomerade Sagolika Sunne guider och kan berätta historier om Peckeregutten och om Lomjansguten. De kan visa på ovanliga växter och troligen berätta vilken fågel det är som sjunger. De kan berätta om livet på Finnskogen och om tidig industrihistoria och gruvdrift. Framförallt kan de visa dig vägen så du känner dig trygg.

Boenden som passar alla

När du ska vandra i Sunne finns boenden av olika slag. Vi har alternativen, du väljer. Bland de boendeanläggningar som medverkar och erbjuder paket för vandring under vandringsveckan finns B&B, herrgård och spa-hotell. Kanske njuta av herrgårdens flärdfulla miljö, eller så föredrar du att bo på SPA med utsikt över Fryken eller så väljer du ett litet gemytligt och personligt  hotell eller Bed and Breakfast. Kommer du i egen bil och är här för att vandra på egen hand finns det ytterligare boenden att välja bland.

Berättartraditionen 

Selma Lagerlöf kunde konsten att berätta en historia. Här skriver hon om en vandring som gjordes; 

 “Hon hör de eviga skogarna susa över sig, där hon går. Hon rastar i finnens pörte och kolarens rishydda.” 

Det här är hämtat ur Gösta Berlings Saga, visst är det vackert men också lite skrämmande

Transport till vandringslederna

Sunne Vandringsvecka ska vara enkel att delta på. En service vi därför har är transport till lederna. I alla paket ingår transport till lederna, guide och boende. Under vissa omständigheter så behöver du ta egen bil till leden. Det gäller till exempel när det råder pandemi och i de fall då vi har färre än 7 deltagare. 

Våra fina vandringsleder 

Du kommer fram till en sjö och där vid näset kan du njuta av utsikten över sjön med kaffekoppen i hand. Utefter en annan led häpnar du över de vidsträckta vyerna som naturen bjuder på, du kan nästan se hela Fryksdalen på sina ställen. I Sagolika Sunne finns leder som ger dig sköna naturupplevelser och några av dem kommer att lära dig något nytt om svunna tider, som om gruvdriften som fanns här eller om Skogsfinnar som levde här.  Besöker du Sunne under Sunne Vandringsvecka erbjuds du guidning med berättelser från Sunne och Värmland i tillägg till det naturen bjuder på. 

Utrustning för en bra vandring

Vandringsskor eller kängor och ryggsäck är grunden för en bra vandring. För att undvika att får ont i fötterna rekommenderar vi att du väljer dina väl ingådda skor eller kängor. I ryggsäcken ska du ha plats för din matsäck, vattenflaska och termos. Du ska också ta med dig kläder för väder. Det betyder att ett regnställ, tröja, mössa och vantar bör få plats i säcken. En så kallad dagsäck brukar vara på 30 l.