Sunne vandrings­vecka

Under Sunne vandringsvecka erbjuder vi vandring med guide. Att vandra med en välutbildad guide ger dig en annorlunda upplevelse än om du vandrar på egen hand. Du kommer närmare naturen och får med dig historia och berättelser från trakten. 2023 anordnas vandringsveckan 10-14 maj och 20-24 september.

Du bokar vandringsveckan direkt genom de boenden som erbjuder vandringspaket: Ulvsby herrgård, Selma spa eller First Camp Sunne. Varmt välkommen till en sagolik upplevelse!

Ulvsby herrgård

Fyra dagars vandringspaket med boende på Ulvsby herrgård som ligger vackert vid sjön Fryken. I en stillsam, lantlig miljö erbjuds du kulinariska matupplevelser och logi med sjöutsikt. Läs mer och boka genom att klicka på länken.

Ulvsby Manson Sunne Varmland L Summer web _1

Selma spa

Det perfekta boendet för dig som vill kombinera vandring och spa. Kanske har du krafter kvar och vill delta i något av Selma Spas pass eller unna dig en skön massage eller behandling efter vandringen. Fyra dagars paket under vandringsveckan. Läs mer och boka genom att klicka på länken.

DSC_6551

First Camp Sunne, en camping vid Fryken

Här får du möjlighet att bo i egen stuga och delta på Sunne vandringsvecka med guidade vandringar, torsdag till söndag. Fyra dagars paket med självhushåll. Campingen ligger alldeles intill Fryken så det går bra att bada i sjön efter dagens strapatser. Läs mer och boka genom att klicka på länken.

Röd stuga på Sunne camping med familj på farstukvisten, två vuxna och två barn.

Våra guider

Vandringsguiderna är diplomerade Sagolika Sunne-guider och kan berätta historier om Peckeregutten, Lomjansguten och andra kända och ökända karaktärer från trakten. Guiderna kan visa på ovanliga växter och troligen berätta vilken fågel det är som sjunger. De kan berätta om livet på Finnskogen och om tidig industrihistoria och gruvdrift. Framförallt kan de visa dig vägen så du känner dig trygg. Sunne vandringsvecka ger dig en skön naturupplevelse och du får ta del av äkta värmländsk berättartradition.

Våra fina vandringsleder 

Tänk dig att du kommer fram till en sjö och där, vid näset, kan du njuta av utsikten över sjön med kaffekoppen i hand. Utefter en annan led häpnar du över de vidsträckta vyerna som naturen bjuder på, du kan nästan se hela Fryksdalen på sina ställen. I Sagolika Sunne finns leder som ger dig sköna naturupplevelser och några av dem kommer att lära dig något nytt om svunna tider, som om gruvdriften som fanns här eller om Skogsfinnar som levde här. Vilka leder ni vandrar under Sunne vandringsvecka varierar, men du kan känna dig trygg med att guiderna väljer ut de allra bästa lederna till dig.

Transport till vandringslederna

Vi vill att Sunne vandringsvecka ska vara enkel att delta på. En service vi därför har är transport till lederna. I alla paket ingår boende, guidade vandringar och transport till lederna. I sällsynta fall så kan du behöva ta egen bil till leden, men det får du självklart information om. Det gäller till exempel när det råder pandemi och i de fall då vi har färre än 7 deltagare. 

Berättartraditionen i Sunne

Under din vistelse så kommer du att märka av den starka berättartradition som genomsyrar Sunne. Självklart genom dina guiders berättelser, men också genom den rika kultur som finns. Många författare har valt Sunne som sitt hem genom tiderna. Kanske mest känd är Selma Lagerlöf, som verkligen kunde konsten att berätta en historia. Så här skrev hon om en vandring i skogarna runt Sunne: 

 “Hon hör de eviga skogarna susa över sig, där hon går. Hon rastar i finnens pörte och kolarens rishydda.” 

Citatet är hämtat ur Gösta Berlings Saga. Visst är det vackert – men också lite skrämmande. Vilka berättelser kommer du att ta med dig hem från Sunnes skogar?

Utrustning för en bra vandring

Få ut det mesta av dina vandringsdagar genom att vara väl förberedd med rätt utrustning. Vandringsskor eller kängor och en bekväm, lagom stor ryggsäck är grunden för en bra vandring. För att undvika att får ont i fötterna rekommenderar vi att du väljer dina väl ingådda skor eller kängor. I ryggsäcken ska du ha plats för din matsäck, vattenflaska och termos. Ta även med dig kläder för vädret, så att du kan njuta av turen även om det skulle komma en regnskur. Regnställ, extra tröja, mössa och vantar bör få plats i säcken. En ryggsäck som är lämplig för dagsturer brukar vara på 30 liter.