Vandringsberättelser i Sunne med Västanå Musik & Teater

Sagolika Sunne bjuder i samarbete med Västanå Musik & Teater och Unga Västanå in till vandringsberättelser längs Gruvrundan. Det här är en guidad vandring som arrangerades under sommaren. Nu ges möjlighet att följa med på vandring den 25 september.

Vandringsberättelser längs Gruvrundan

Vandringen ger deltagarna mer kunskap om historian och om naturen genom diplomerade guider. Från Västanå Musik & Teater är det Unga Västanå som står för berättarinslagen och ger upplevelsen en extra och annorlunda dimension. Västanå Musik & Teater har levererat berättelser på sitt särskilda vis sedan 1972.

Att vandra med guide innebär inte bara vägledning och mer kunskap. Det innebär också att den som vill vandra med sällskap får den möjligheten. Vandringsguiderna är diplomerade Sagolika Sunne guider och kan berätta historier om Peckeregutten och om Lomjansguten. De kan visa på ovanliga växter och troligen berätta vilken fågel det är som sjunger. De kan berätta om livet på Finnskogen och om tidig industrihistoria och gruvdrift. Framförallt kan de visa dig vägen så du känner dig trygg.

I Sunne är en av de mest populära lederna Gruvrundan vid sjön Mangen. Gruvrundan är en av Värmlands certifierade leder och mäter 10 km i varierad terräng. Vandringen bjuder på ett stycke värmländsk industrihistoria. Redan på 1560-talet fanns verksamhet i Mangens gruva. Gruvrundan är en del av den värmländska finnskogen och där finns även lämningar efter svedjefinnarnas bosättningar. Här i trakterna levde också Lomjansguten, en ryktbar värmländsk speleman. Texterna som framförs av Unga Västanå är hämtade från Lars Andersssons roman ”Lomjansguten”.

Anmälan till guidad tur

För att delta anmäler man sig till guiden senast kl 20 dagen innan, dvs fredag. För att säkra en plats är det bar om du anmäler dig tidigare. Max antal i gruppen är 15 personer. Guidning genomförs bara om det är minimum 5 anmälda.

25-sept                  Christer Krönsjö           tel 0730-43 77 77   

Pris och vem kan delta? 

Pris: 190 kr/person, barn mellan 10-16 år 90 kr

Betalning sker till guiderna på swishnummer som fås vid anmälan. Guide framgår här ovan.

Att gå 10 km i varierad terräng kan vara ansträngande. Vi rekommenderar därför att du som deltar har vana av att vandra och att om du har med dig barn är säker på att de orkar gå så här långt.

Praktisk information

Anmälan: görs till respektive guide senast kl 20 dagen före.

Betalning: Betalning sker till guiden via swish i samband med anmälan (se respektive guide och dag)

Start: Vandringarna startar Asphöjdens parkering. https://goo.gl/maps/J3sAg1sayFzFKBJ67

Till start: Transport till leden sker i egen bil.

Tid: Vandringarna startar alltid kl 10 från startplatsen. Kom i tid!.

Vandringen tar ca 5 timmar.

Max antal för gruppen är 15 personer

Minsta antal för gruppen är 5 personer (vandringen ställs in om det är färre än 5 anmälda)

Utrustningsinfo till deltagare: Ta med eget vatten, fika och kläder efter väder. Tänk särskilt på att ha bra vandringsskor.