Dolpstigen

Dolpstigen är en stig där vi smyger rätt ut i vildmarken, här ser du på sin höjd någon ensam sommarstuga. Det är skogsfågelns och rovdjurens marker vi träder in i. Först möts du av en riktig utmaning, 5-600 meter brant uppför, men väl uppe blir vandringen lite lättare.

Bra att veta:

  • Ledens längd: 8,7 kilometer
  • Svårighetsgrad: Medelsvår
  • Avstånd till Sunne: 22 kilometer
  • Startpunkt är 4-5 km norr om Annefors på vägen mot Skräppvålen

Utsikt från hög höjd

Det där med att gå uppför brukar löna sig. Efter den första branten har du fortfarande har en och annan backe framför dig, men det finns gott om platser för återhämtning och utsikter över vida vyer

Dolpstigen rastbord med utsikt

Många sjöar och tjärnar

Det är mycket vatten på den här vandringen och du kommer fram till flera små tjärnar och sjöar. Med lite tur får vi njuta av storlommens sorgsna rop. Stigen vi vandrar var den enda väg som fanns för 100 år sedan, då människor skulle besöka varandra eller gå till kvarnen för att mala mjöl. Här och där finns ännu rester av fördämningarna från de dammar som var nödvändiga för att få kvarnhjulen att snurra.

Dolpstigen

Torplämningar

Du kommer att passera en del torplämningar. Vid torplämningarna växer väldoftande nattviol och tibast, men en del av leden går också genom riktigt gammal skog och på tallåsarna finner du fortfarande spår av brandljud. Brandljud är skador på trädstammar, främst på tall, som orsakats av hög värme från skogsbrand.

Rast och vila

Längs Dolpstigen finns fina möjligheter för raster och vila. Flera av rastplatserna ligger helt nära vattnet. Packa din matsäck och njut av lugnet vid stranden. Det finns också finurliga vindskydd placerade på olika ställen där det går fint att övernatta.