Fryksdalsleden
Fryksdalsleden är 110 kilometer i sin helhet och går mellan Kil i söder och Torsby i norr. Det är lämpligt att starta vandringen i Sunne och gå valfri längd av leden. Fryksdalsleden bjuder på en vandring utöver det vanliga. Leden är relativt lätt att gå, så tankarna kan ges fritt spelrum när fötterna enkelt kan förflytta sig i den strandnära naturen. Det är lätt att komma in i ett meditativt tillstånd när man vandrar dag efter dag mot ett fjärran mål.
Bra att veta:
- Ledens längd: 110 kilometer i sin helhet
- Svårighetsgrad: Medelsvår
Vandra historisk pilgrimsled i Värmland
Som handels- och pilgrimsled går Fryksdalsleden långt tillbaka i tiden, till 1100-talets pilgrimsvandringar. Men stenåldersföremål och bosättningar talar för att människor vandrade här redan för 8-10 000 år sedan. Pilgrimsled kallas den sträcka man vandrar för att komma till en helig plats. Ofta så är det inte en ensam led, utan många parallella. I det här fallet tror man Kil var en knytpunkt för flera leder som förde vandrarna norrut och slutligen till Sankt Olofs grav i Nidaros. Dagens vandrare kan skaffa sig ett pilgrimspass att stämpla på utvalda platser längs Fryksdalsleden för att sedan få ett diplom för genomförd pilgrimsvandring.
Vandra längs Fryken
Fryksdalsleden sträcker sig längs sjön Frykens östra strand. Går man hela sträckan söderifrån börjar man i Kil och passerar Sunne kommungräns i Prästhamna. Sedan vandrar man ömsom små sträckor på asfaltvägen, eftersom det var där den gamla fornleden gick, ömsom på skogsstigar och kärrvägar. Från Östra Ämterviks kyrka följer man mysiga skogsstigar en stor del av vägen, för att sedan gå på mindre grusvägar genom odlingslandskap med härlig utsikt över böljande åkrar ned mot Fryken.
Kärrvägar intill stranden
Norr om Sunne blir vandringen mer strandnära och du går oftast på kärrvägar invid Fryken. Du passerar allt från mysiga sommarstugor till stora stenåldersgravar. Efter några partier blir det åter slingrande skogsstigar men på några ställen behöver du följa asfaltsvägen.
Längs leden passerar du Lysvik
I Lysvik finns olika service som kan vara bra för dig som vandrar att känna till. Dels så finns här järnvägsstation. Det går alltså bra att ta sig hit med kollektivtrafik. Antingen med buss som stannar på flera hållplatser, eller med tåget som färdas längs den vackra Fryksdalsbanan och stannar i byn Lysvik. I Lysvik finns det affär, restaurang och sommaröppet glasscafé. Här finns också möjligheter att övernatta.
Bekväma övernattningsmöjligheter längs pilgrimsleden
I Sunne finns flera olika övernattningsmöjligheter, allt från vandrarhem till att bo på herrgårdshotell eller på Selma spa. Spendera gärna en dag i Sagolika Sunne innan du vandrar vidare norrut! I Lysvik finns camping med stugor och även ett vandrarhem på bygdegården. Boka ditt boende i god tid, sommartid kan det stundom vara svårt att få plats.
Astrid Lindgren inspirerades längs Fryksdalsbanan
Passa på att åka ”rälsbuss” längs den vackra Fryksdalsbanan i samband med din vandring. Järnvägen Fryksdalsbanan är nämligen en upplevelse i sig där den slingrar sig fram längs frykens strand. När Astrid Lindgren reste här fick hon inspiration till det vackra landskapet i boken Bröderna Lejonhjärta. På 1970-talet, när Fryksdalsbanan var hotad av nedläggning, skrev Astrid Lindgren personligen till Åke Carlvik i Sunne med en vädjan om att bevara den vackra järnvägen.