Lillsjön runt

När du går den här leden kan du njuta av att se ut över vatten i stort sett hela vägen. Om sjön ligger blank kan du också se den vackra kyrkan i Gräsmark som speglar sig i vattenytan. Den här leden bjuder på lätt vandring längs sjön.

Bra att veta:

  • Ledens längd: 4,5 kilometer
  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Avstånd till Sunne: 21 kilometer
  • Startpunkt: Gräsmarks kyrka

Lillsjön eller Udden

Den här leden sträcker sig kring sjön Udden (benämnd ”Lillsjön” i folkmun). Till största delen går den efter grusvägar, men även en bit på asfalt genom centrala Uddheden. På västra sidan går grusvägen upp på höjden och du får fin utsikt över sjön och kyrkbyn. Här följer du nu en skogsstig några hundra meter innan du åter kommer ner på grusvägen. Leden ger dig fina vyer över sjön och kyrkan.

standard-vandring-lillsjönrunt-gräsmark-kyrka-02

Vackra Gräsmark i Rottnadalen

Gräsmark ligger i Rottnadalen och är en idyllisk plats med fantastiskt vacker natur. Rottnaälven mynnar ut i sjön Rottnen strax bortanför den här leden. I området kring Gräsmark finns flera naturreservat och många av Sunnes mest populära vandringsleder. I det lilla samhället Gräsmark som på kartan också nämns som Uddheden finns affär och restaurang. Om sommaren kan man bada på flera platser, bland annat vid den kilomerterlånga sandstranden vid Trötvik, som ligger i norra änden av Rottnen eller vid badplatsen vid Lillsjöns norra ände.

standard-vandring-lillsjönrunt-gräsmark-kyrka-01

Gräsmarks kyrka med takmålningar

Vandringsleden tar dig förbi Gräsmarkskyrkan, som har fantastiska takmålningar och är en av få kyrkor som har helvetet uppmålat. Ryktet säger att målaren befolkade skärselden med de människor han inte tyckte så mycket om. Exteriören på kyrkan är också den exceptionellt vacker, men det är nog ändå placeringen som är den allra största tillgången. Kyrkogårdens parkliknande karaktär lyfts av placeringen på sjöns strand

Mat på Kalasmakeriet

Strax ovanför badstranden på norra sidan av sjön finns en restaurang. Blir du hungrig så kan du äta på Kalasmakeriet. Här serveras traditionellt svensk smörgåsbord eller rätter som räknas in bland husmanskost. Bäst är om du ser på deras hemsida eller i sociala medier då deras öppettiderna varierar efter säsong.

Övernatta i Gräsmark

Strax ovanför badstranden vid Lillsjön, uppe på tallheden ligger Naturcamping Lagom insprängd mellan tallarna. Här kan du övernatta om du vill stanna i Gräsmark flera dagar. Campingen hyr ut kanoter och är en bra plats för dig om du vill vandra fler leder runt omkring Gräsmark.