Sundsbergs­leden

Sundsbergsleden går i lummiga bäckraviner och upp på åsar och berg med vackra vyer över omgivningen. Det är en naturstig där du vandrar genom grovstammig aspskog, örtrik bäckdal och passerar torpet Skogsbacken. Leden betecknas som svår då det är väldigt kuperat.

Bra att veta:

  • Ledens längd: 6 kilometer
  • Svårighetsgrad: Svår
  • Avstånd till Sunne: 2 kilometer
  • Startpunkt: Selma spa >

Friluftsområde

Den här leden startar vid Sundsbergets friluftsområde. Här finns leder för både cykel/MTB och spår för löpning och längdskidåkning längs elljusspår. Trots att leden ligger så nära bebyggelse så ges här en viss vildmarkskänsla. Både leden i sig och dess närhet till Sunne centrum gör den till en av de populäraste lederna i Sunne. I områdets östra del ligger också Skogsbackstigen som är en slinga på 4 km. Förutom de väl uppmärkta vandringslederna Sundsbergsleden och Skogsbacksstigen så genomkorsas området av flera omärkta stigar. Dessutom finns ett väl utbyggt system av elljusbanor, upp till sex kilometer

standard-vandring-sundsbergsleden-fågeldammen

Plats för vila

Sundsbergsleden vandras bäst medsols. Det kan finnas en del fuktiga partier, så ta på dig dina rejäla kängor. Eftersom det här området besöks av många så har det här satsats på flera bra grillplatser och bänkar för rast och vila. Rastplatser med eldstad finns vid Skogsbacken, Vintertorp, Granhults vindskydd och vid Fågeldammen. Vid utsikten vilar du benen medan du njuter av vyn utöver Fryksdalen.

standard-vandring-sundsbergsleden-blåsippor-02

Ett hav av blåsippor om våren

Det är särskilt vackert att vandra Sundsbergsleden om våren, för den kalkrika berggrunden gör att blåsipporna trivs extra bra här. På vissa platser svämmar berget över av de små blålila blommorna. I området växer också hassel, nattviol och den väldoftande tibasten som blommar tidigt om våren på bar kvist. De träd som växer här är gran och tall samt alla de vanligaste lövträden, inklusive ek.

Sagolik rastplats vid fågeldammen

Längs med Sundsbergsleden finns många fina rastplatser. Vid det mysiga torpet Skogsbacken finns en trevlig grillplats med tillgång till ved, liksom vid alla våra grillplatser på Sundsberget.. En av de populäraste rastplatserna är Fågeldammen vid ledens bortersta punkt. Här finns vindskydd och grillplats, och det är fridfullt att sitta alldeles nära dammen och lyssna till fåglarna i området. En kort tid varje vår så leker paddor och grodor här och dammen sjuder av aktivitet.

Vandringsled nära Selma Spa

Bor du på Selma spa så har du nära till Sundsbergets friluftsområde. Om du skulle vilja ut i skogen och lufta dig eller se utsikten från platsen som kallas just ”utsikten” då vet du att det är nära. Ta med dig skor som funkar för vandring så har du ett utmärkt komplement till träning som Selma Spa erbjuder på sina pass inomhus. När Selma Spa arrangerar träning utomhus nyttjas skogsområdet intill.

Vilda djur som älg och rådjur

Både älg och rådjur rör sig frekvent i Sundsbergsområdet. Räv och grävling bor här och lodjuret lägger sina slingor in hit. Ett rovdjur finns på platser där de finner mat och lodjurets meny består av t ex rådjur. Fågellivet är rikt och du kan träffa på både järpe och gröngöling såväl som gråspett och tretåig hackspett.

Viktiga biotopskydd

I området finns fyra olika biotopskydd. Här utförs ingen vanlig skogsskötsel, utan skogen tillåts att stå och falla som den vill under fri utveckling. Det gör området gynnsamt för många arter, såväl växter som djur och fåglar. Även arter som vi inte vill ha, som barkborren trivs och därför kan du också se områden med döda träd och områden som avverkats för att stoppa spridningen.