Västra Råtjärnsleden

OBS! För tillfället har vi ett parti med vindfällen som blockerar stigen. Det går att ta sig fram genom att runda de fallna träden. Västra Råtjärnsleden (tidigare Styggbergsstigen) är en vandringsled på åtta kilometer som ligger i natursköna Gräsmark. Du kan starta din vandring antingen från Naturcamping Lagom eller parkera vid den närliggande badplatsen. Följ grusvägen, skyltar mot vandringsleden och orangea markeringar. Vandringsleden slingrar sig upp till flera fina utsiktspunkter, vägen upp och ner är brant och bjuder dig på rejäl utmaning, glöm inte vatten och lägg in pauser på vägen upp. Det kan vara blött vid Råtjärn så ta gärna på rejäla kängor.

Bra att veta:

Naturen formad av inlandsisen

Bergstopparnas form i området är typiska för hyperitberg (kalkrik bergart) som har påverkats av den senaste inlandsisens massiva arbete. Den näringsrika moränen har sedan samlats i branterna nedanför dessa toppar. Bergmaterialet här kan jämföras med det närbelägna naturreservatet Gettjärnsklätten. Floran är artrik och skogen blir storväxt på grund av det kalkrika berget.

Styggbergsstigen_väg

Brant avstickare med slående utsikt

Du följer en gammal hästkörväg som går upp utefter en bäckravin med spännande natur. På vägen upp finns utsiktspunkter utmärkta som du når genom att göra en avstickare från den ordinarie leden. Leden fortsätter upp till Västra Råtjärns södra strand som du följer en bit. Längre fram kan du välja att antingen vika av åt vänster och fortsätta längs Fiskestigen eller följa stranden till en rastplats längre fram. Här finns en grillplats och även möjligheten att följa en stig upp till en utsiktsplats som ligger 270 meter över havet. Avstickaren är inte lång och utsikten är storslagen. Passa på att ta en paus och att äta din matsäck här.

styggbergsstigen

Vandra längs den porlande bäcken 

Från utsikten går du tillbaka till Fiskestigen som går västerut från Västra Råtjärn. Du följer bäcken som kastar sig utför branten mellan stenblocken jämte stigen när du börjar din vandring ner igen. Bäcken rinner härifrån ner till Höjden. Från Höjden följer man sen grusvägen ner till Naturcamping Lagom och tillbaka till badplatsen. När du kommer uppför alla backarna till Råtjärn, finns det en grusväg som tangerar stigen på högersidan. Om du vill undvika mossen kan du ta grusvägen runt andra sidan tjärnen. Din vandring blir då knappt en kilometer längre vandring, men garanterat torr.