Äpplets dag på Mårbacka

Första söndagen i september arrangeras årligen Äpplets dag på Mårbacka. För Selma Lagerlöf var äpplet något av en favoritfrukt. Under Selmas tid planterades 90 träd i trädgården och av dessa var 70 äppelträd och 20 päronträd.

Vilket är äpplet?

En av de mer populära programinslagen under Äpplets dag är artbestämning och att det finns kunniga pomologer på plats. En pomolog har specialist på just fruktträd. 

Det betyder att om du undrar vilket äppelträd som växer i din egen trädgård kan du ta med dig detta äpple till Mårbacka och få svar på vilken sort det är. Förbered dig på att kön fram till experten kan vara lång.

Mustning av äpplen

På plats under Äpplets dag finns Tommy från ”Gården på hörn”. Om du tar med dig äpplen från din trädgård kan dessa äpplen omvandlas till smakrik must. 

Att musta äpplen tar inte så lång tid med rätt redskap. Att musta äpplen är ett bra sätt att ta vara på frukten i den egna trädgården. I Sunne mustar även Kulnarika i Östra Ämtervik äpplen.

Utställare under Äpplets dag

Under Äpplets dag på Mårbacka finns olika utställare på plats. I marknadsstånden finner du växter, hantverk och ätbara saker. Under dagen kan du också lyssna och lära mer om äpplen eller om andra växte. 

Cafét serverar äppelkaka och Mårbackakaka

Såklart serveras det äppelkaka i Mårbackas café den här dagen. Det finns även andra bakverk som bakas på plats. Många av de recept har funnits på gården i många år. Selmas Vinbärsgömmor och Mårbackakakan kan man ana bakades och njöts det av redan på Selma Lagerlöfs tid. 

Mårbackakakan bakas på lokalt skrädmjöl och är populär. Så nu står det mellan att smaka äppelkakan eller Mårbackakakan…eller varför inte smaka båda.

Guidningar i trädgård och i minnesgården

När det arrangeras olika evenemang vid Mårbacka minnesgård är det också guidningar i minnesgården. Det gäller såväl under Jul på Mårbacka, Kulturveckan som under Äpplets dag. Besöker du Mårbacka så kan du passa på att gå en guidad tur. 

Under Äpplets dag ges det också guidade turer i trädgården. Följ gärna med och lyssna och lär mer om trädgårdshistorien och dagens växter.

Äpplets dag på Mårbacka